10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRaed Arafat: Degeaba luăm măsuri dacă oamenii nu le respectă

Raed Arafat: Degeaba luăm măsuri dacă oamenii nu le respectă

Recordurile negative ale zilei de duminică, coroborate cu restricțiile ce sunt anunțate începând de luni pentru cetățenii care vin din țări cu număr mai mare de infectări decât în România creează temeri în ceea ce privește noi perioade de carantină generală.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunță măsuri suplimentare ce vor fi adoptate în zilele următoare dar se ferește să pronunțe sintagma „stare de urgență”. El spune că restricțiile se vor aplica, cel puțin în primă fază, doar la nivelul acelor județe ori localități cu o incidență mare de îmbolnăviri înregistrate în ultimele 14 zile.

„Nu ştiu dacă este vorba de o stare de urgenţă, dar este vorba de măsuri care să fie luate suplimentar din cauza creşterii numărului cazurilor, asta este posibil. Noi tot timpul am zis că este posibil ca să se ia măsuri locale, măsuri zonale care să fie intensificate, iar controalele să fie intensificate pentru că trebuie să controlăm această creştere. Nimeni nu a vorbit concret de o stare de urgenţă.”, a anunțat Raed Arafat.

La nivelul Instituțiilor Prefectului din țară au fost deja instituite măsuri locale privind purtarea obligatorie a măștii de protecție și în spațiile deschise, de închidere a unităților de alimentație publică situate în interiorul clădirilor și de trecere a multor unități de învățământ în scenarii cu ore susținute cu precădere în mod online. În acest context, Raed Arafat nu exclude ca în zilele următoare să urmeze alte măsuri determinate de numărul mare de infectări.

„Trebuie să fie instituite unele măsuri pentru că unele prefecturi au început să le instituie, unde cifra este mai mare, incidenţa e mai mare, să se instituie nişte reguli judeţene, locale, pentru anumite localităţi. Ne putem aştepta să crească astfel de măsuri dar degeaba le luăm dacă oamenii nu le respectă.”, a mai spus Raed Arafat.

Zonele cele mai afectate din România, potrivit datelor oficiale anunțate duminică la prânz de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt județele Brașov, Suceava și Municipiul București, toate cu peste 10 cazuri de infectare cu Covid-19 la mia de locuitori.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă