3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialPatronii din Mamaia, avertizați că trebuie să plătească pentru promovarea stațiunii

Patronii din Mamaia, avertizați că trebuie să plătească pentru promovarea stațiunii

Angajații Primăriei Constanța le atrag atenția că taxa de promovare este obligatorie și trebuie plătită până la 1 iunie.

Toți cei care au o firmă, mare sau mică, în stațiunea Mamaia, dar și în Satul de Vacanță din Constanța, sunt obligați să plătească o taxă pentru promovarea turismului în zonă. Nu sunt exceptate nici persoanele fizice care și-au cumpărat un apartament în Mamaia. Și aceștia sunt obligați să cotizeze. Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa i-a anunțat recent pe aceștia, fie că sunt persoane fizice, operatori economici sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice că au obligaţia declarării şi achitării taxei de promovare a turismului în staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă.

Sumele nu s-au modificat față de anul trecut, anul când, printr-o hotărâre de consiliu local, s-a stabilit această taxă. Este vorba despre 4.000 de lei pe an pentru hoteluri, cluburi, cazinouri, discoteci, între 2.000 și 3.500 de lei pentru unitățile de alimentație publică, între 400 și 1.000 de lei pentru comerțul ambulant. Farmaciile plătesc 2.000 de lei pe an, ca și spălătoriile auto. Pentru locuințele persoanelor fizice taxa este de 100 de lei.

”Pentru spaţiile de locuit, termenul de declarare, respectiv de plată al taxei este data de 1.06.2014. Pentru imobilele dobândite după împlinirea acestui termen, declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data dobândirii. În cazul operatorilor economici, termenul de declarare, respectiv de plată al taxei este 1.06.2014. Pentru operatorii economici care încep desfăşurarea activităţilor economice, sau cei care care obţin/vizează autorizaţia de funcţionare/avizul program funcţionare sau autorizaţia pentru ocuparea temporară a domeniului public după această dată, au obligaţia să depună o declaraţie în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii sau a obţinerii documentelor de autorizare”, spune Virginia Uzun, directorul executiv al Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța, care se ocupă de strângerea fondurilor.

Taxa de promovare a fost instituită anul trecut, la solicitarea Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Trurismului Litoral-Delta Dunării, condusă de Corina Martin. 80% din bani rămân la asociație, restul de 20% ajung în conturile primăriei. Anul trecut din această taxă ­s-au strâns 254.000 de euro. Banii au fost folosiți pentru realizarea unui videoclip de prezentare a Mamaiei, pentru prezentarea la diferite târguri, realizarea de pliante informative.

Corina Martin a declarat că dorește instituirea unei astfel de taxe pe întreg litoralul și în Delta Dunării.

SANCȚIUNI. Cine nu plătește este amendat

Directorul SPIT spune că neachitarea taxei la termenul scadent atrage după sine majorări de întârziere în cuantum de 2% pentru fiecare lună sau fracţie de lună. De asemenea, constituie contravenţii depunerea peste termen a declaraţiilor, nedepunerea declaraţiilor, depunerea declaraţiilor cu informaţii eronate, nedeclararea în termen de 30 de zile a modificărilor intervenite care conduc la recalcularea taxei. Conform prevederilor legale în vigoare, contravenţiile prevăzute mai sus se sancţionează cu amendă de la 279 lei la 696 lei, în cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, şi cu amendă de la 1.116 lei la 2.500 lei, în cazul persoanelor juridice.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă