Procurorii din cadrul Biroului Teritorial Arad al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au anuntat ca au primit informatii de la politistii de frontiera ca mai multi capi ai lumii interlope locale intentioneaza sa paraseasca tara. Gestul acestora vine dupa recentele arestari facute in randul grupului infractional constituit de omul de afaceri Emil Siegmeth, arestat pentru mai multe fapte de coruptie.
Un politist a fost retinut, miercuri, de procurori, fiind acuzat ca facea parte dintr-un grup infractional care lucra pentru patronul aradean. Agentul Nicolae Sas (47 ani), a fost retinut impreuna cu alte trei persoane, iar miercuri instanta a eliberat pe numele lor mandate de arestare preventiva pe 29 zile.
Anchetatorii sustin ca angajatul IPJ ar fi participat la unele infractiuni in anul 1998, folosind intimidarea si violenta pentru a lua bani de la anumite persoane care i-ar fi fost datoare lui Siegmeth. Politistul si ceilalti trei complici ai acestuia, Milicici Dolimar, zis „Dolly”, Flavius Costea si Mihai Fluture, zis „Michele”, sunt acuzati de lipsire de libertate, constituire de grup in vederea comiterii de infractiuni de crima organizata, violare de domiciliu, santaj si talharie.
Procurorii DIICOT au mentionat ca actiunile grupului erau de o duritate extrema. Potrivit procurorului Codrin Miron, pana acum au fost descoperite opt victime supuse agresiunilor acestora, dar se crede ca numarul lor este mult mai mare. Magistratul a mai afirmat ca persoanele respective au incasat batai crunte, au fost amenintate cu arme de foc si au indurat torturi fizice si prin umilinta.
Politistul si ceilalti trei ar fi lucrat ca recuperatori pentru Emil Siegmeth, care isi santaja, astfel, partenerii de afaceri. „Grupul de firme detinut de omul de afaceri era un paravan pentru activitati de crima organizata, iar cei arestati fac parte din aripa dura a grupului”, a declarat seful IPJ, subcomisarul Ioan Dascalu.
Emil Siegmeth a fost arestat, anul acesta, in 8 iunie, pentru presupuse infractiuni economice cu prejudicii estimate la 46 de miliarde lei vechi. El este acuzat de constituirea unui grup infractional prin care ar fi comis mai multe infractiuni economice grave.
Anchetatorii au mai precizat ca principalele acuzatii in acest caz se refera la unele „inginerii financiare” prin care Siegmeth a reusit sa prejudicieze bugetul statului, institutii publice si firme private, incepand cu 1998. El este acuzat ca, prin intermediul mai multor firme pe care le detine, a importat 49 de masini de mare tonaj sau utilaje pentru care nu a platit taxe vamale, accize si TVA.
Impreuna cu unii subalterni din firmele sale, dar si cu unele persoane suspectate ca ar face parte din lumea interlopa locala, omul de afaceri ar fi facut parte si dintr-un al doilea grup infractional, comitand infractiunile de bancruta frauduloasa, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, precum si spalare de bani. In luna iunie, alaturi de Siegmeth au fost arestati si doi angajati ai acestuia, acuzati tot de infractiuni economice.
Procurorul DIICOT, Miron Codrin, a spus ca in acelasi dosar doua persoane sunt cercetate in stare de libertate, iar alte doua se sustrag urmaririi penale, fiind date in urmarire generala.