12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGreva foamei la "Amidip" Calan

Greva foamei la “Amidip” Calan

Mai multi angajati ai societatii “Amidip” Calan (judetul Hunedoara) au intrat, ieri, in greva foamei, solicitand plata drepturilor banesti care insumeaza aproape 26 de miliarde lei vechi. Protestul a fost declansat la ora 12.00, de opt dintre angajatii firmei, intr-o sala a Casei de Cultura din oras. Oamenii sustin ca alti colegi au anuntat ca li se vor alatura incepand de astazi.
Grevistii foamei sunt nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante pe luna noiembrie, valoarea sumelor care ar trebui achitate celor 207 angajati fiind de peste un miliard de lei vechi. Protestatarii solicita, printre altele, si acordarea salariilor restante, pe lunile ianuarie si februarie 2005, atat pentru ei, cat si pentru alti 400 de fosti muncitori ai societatii, care au fost dispo-nibilizati la inceputul anului.
Potrivit vicepresedintelui Sindicatului Liber “Victoria” Calan, Cristian Anghel, restantele ating 1,6 de miliarde lei vechi. De asemenea, pentru cele 400 de persoane disponibilizate in luna februarie, protestatarii solicita acordarea platilor compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca, adica aproape 23 de miliarde lei vechi.
In afara de drepturile salariale, oamenii cer recunoasterea de catre institutiile statului a faptului ca privatizarea “Amidip” a fost “o nereusita”. “Pachetul de actiuni detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la "Amidip" a fost scos la licitatie de sapte ori in acest an. Toti cei care s-au aratat interesati au renuntat pana acum. Prin urmare, noi solicitam ca institutiile statului sa recunoasca ca privatizarea a fost o nereusita si sa actioneze in consecinta. Adica sa se opereze trecerea salariatilor de la "Amidip" la "Sidermet" pentru a beneficia de protectie sociala, mai bine spus sa fie disponibilizati si sa primeasca plati compensatorii potrivit Ordonantei nr. 8 din 2003”, a spus Anghel.

Situatii disperate

Cei opt barbati care au declansat greva foamei sustin ca situatia lor este disperata. “Am fost anuntati ca nu mai sunt bani pentru salarii, dar ca trebuie sa venim la munca in continuare, sa pazim instalatiile. Nici in somaj nu vor sa ne trimita”, a spus Stefan Sepnicki, unul dintre protestatari.
Un altul, Constantin Onisor, care este sef de tura la paza, a afirmat ca angajatii “Amidip” sunt atacati de hotii de fier vechi. “Am fost atacat de vreo 40-50 de hoti de fier vechi cu pietre si rangi. Unul dintre ei m-a lovit cu cutitul si am fost internat in spital cateva zile. Dupa incident, conducerea firmei ne-a dotat cu casti de protectie si ne-a sugerat sa depozitam pietre langa gherete, ca sa aruncam cu ele in hoti daca suntem atacati”, a spus acesta.
Totodata, grevistii sustin ca nu vor renunta la acesta forma extrema de protest pana la rezolvarea problemelor. “Nu ne lasam. Ne-am jurat pe Biblie ca nu vom renunta la greva foameni pana cand autoritatile vor gasi o rezolvare”, a afirmat Nicolae Isac, unul dintre protestatari.
Mai mult, oamenii solicita, de asemenea, efectuarea unui control de catre reprezentantii PNA. “Am auzit ca directorii societatii au salarii de mii de dolari. Cum este posibil asa ceva, in conditiile in care noua ne spun ca nu sunt bani sa ne achite leafa?”, a adaugat Ioan Groza, un alt protestatar.
Subprefectul Dan Pricajan s-a deplasat, ieri, la Calan pentru a sta de vorba cu protestarii. “Le-am cerut grevistilor sa aiba rabdare pana maine, cand reprezentantii lor se vor intalni cu conducerea AVAS si cu vicepremierul Gheorghe Pogea. La acea intalnire se va incerca gasirea unei solutii pentru rezolvarea problemelor de la Amidip”, a spus Pricajan.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă