10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFabrica Tehnofrig va fi demolata

Fabrica Tehnofrig va fi demolata

– Pentru ca terenul pe care de afla valoreaza o avere, batrana fabrica clujeana isi asteapta decizia de demolare

– Proprietarii, printer care se numara omul de afaceri Horia Ciorcila, pregatesc vanzarea societatii, pe care au separat-o de restul activitatilor lucrative

Tehnofrig SA, una dintre cele mai mari fabrici clujene din perioada comunista este pregatita intens de vanzare de catre proprietarii acesteia. In acest sens, acestia au solicitat Primariei Cluj-Napoca o autorizatie de demolare, pentru a putea valorifica la sume mai mari terenul rezultat. Fabrica Tehnofrig se intinde pe 11 hectare de teren cu front mare la doua strazi, in apropierea garii, considerat de specialistii imobiliari drept foarte valoros pentru investitii. Mai mult, noile proiecte de infrastructura, care prevad legarea comunei Baciu – aflata in apropierea fabricii – de autostrada urbana.

Primii pasi ai grupului de oameni de afaceri Horia Cirocila, Ovidiu Turcu si Dorel Goia au fost facuti inca din anul trecut, cand au votat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare posibilitatea de a scoate la vanzare, la pretul pietei, unele dintre terenurile si claridile detinute de companie. Cel de-al doilea pas a fost de a-si diviza activitatile realizate prin intermediul Tehnofrig SA in mai multe societati comerciale.
Divizarea s-a realizat prin desprinderea unor parti din patrimoniul fabricii si tranferarea catre cele sase noi companii: Tehnofrig Imobiliare, Tehnofrig Finance, Tehnofrig Parcul Rozelor, Tehnofrig Invest si Tehnofrig Center. Potrivit proiectului de divizare publicat in Monitorul Oficial in urma acestor modificari actionarii Tehnofrig isi pastreaza cotele de participare in toate societatile rezultate.

Fabrica Tehnofrig a ramas cu un capital social de 2,55 milioane de lei, iar restul a fost transferat celorlalte societati. In cazul Tehnofrig Rozelor, de pilda, a fost necesara adoptarea de catre Consiliul Local Cluj a unei horatari care sa modifice titularul contractului de concesiune de teren, in urma caruia, societatea clujeana a obtinut drept de administrare a Parcului Rozelor.
Prin achizitia in primii ani de dupa Revolutie a unor firme de stat, cum sunt Textile Incaltaminte, Legume Fructe, Metalochimice, sau, mai recent, Napochim, fosta societate Tehnofrig a adunat in patrimoniul sau aproape toate spatiile comerciale de la parterul blocurilor din cartierele clujene. Acestea aduc beneficii financiare enorme proprietarilor, din inchiriere.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă