13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProgram de sterilizare gratuită în Bucureşti a câinilor şi pisicilor fără pedigree

Program de sterilizare gratuită în Bucureşti a câinilor şi pisicilor fără pedigree

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a fost împuternicită să organizeze o procedură de achiziţie pentru servicii medical-veterinare, cu data de finalizare 31 decembrie. Obiectul acordului-cadru îl constituie sterilizarea gratuită a unui număr de maximum 5.000 de câini şi a unui număr de maximum 5.000 de pisici fără pedigree, cu deţinător, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice, cetăţeni ai municipiului Bucureşti, urmând ca serviciile prestate să fie plătite de către ASPA.

Valoarea estimată a sterilizării câinilor este de 235 lei fără TVA/femelă şi 190 lei fără TVA/mascul, iar la pisici – 150 lei fără TVA/femelă şi 130 lei fără TVA/mascul.

Va fi subvenţionată sterilizarea a maximum trei animale de companie pentru fiecare deţinător, în limita plafonului stabilit, după principiul “primul venit – primul servit”.

În expunerea de motive a proiectului, semnată consilierii generali Tudor-Tim Ionescu, Tomniţa Michaela Florescu, Claudiu Daniel Catană, Ion Valentin Voicu, se menţionează că, în aprilie 2017, CGMB a votat Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor şi că sursa existenţei animalelor fără stăpân este dublă: abandonul şi înmulţirea necontrolată a acestora.

Conform aceleiaşi surse, prin programul desfăşurat în 2018 au fost sterilizaţi gratuit 701 câini şi 2.056 pisici. Programul s-a derulat pe parcursul a opt săptămâni, operaţiile fiind realizate de 11 cabinete.

“Cifra finală nu putea fi mai mare, ţinând cont de durata programului şi de numărul de cabinete. (…) De cele mai multe ori, puii rezultaţi în urma înmulţirii necontrolate a animalelor sunt abandonaţi pe domeniul public sau în centrele ASPA. Cifrele oficiale arată că, anul trecut, în centrul de adopţii ASPA Bragadiru, din 995 câini internaţi în adăpost, 230 au fost cedaţi de proprietar (abandonaţi), adică 23,11%”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă