Potrivit sursei citate, reuniţi în Consiliul Director AOR la Valea Măriei, Negreşti Oaş, în perioada 17 – 20 februarie, primarii au concluzionat că bugetul adoptat în Parlament nu le dă „nicio garanţie pentru funcţionare decentă şi nici perspectiva realizării proiectelor de care oraşele şi locuitorii acestora au nevoie”.
„Primarii şi-au exprimat vehement punctul de vedere, subliniind că se va ajunge foarte curând, în termen de zile chiar, la măsuri extreme, precum cea de suspendare a activităţilor primăriilor, în lipsa fondurilor necesare funcţionării. Principala îngrijorare este propunerea Guvernului privind trecerea în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap”, se precizează în comunicatul AOR, transmis AGERPRES.
Totodată, potrivit AOR, edilii consideră că refuzul Ministerului de Finanţe de a prelua propunerile făcute de Asociaţia Oraşelor va pune într-o dificultate sporită colectivităţile locale, capacitatea administrativă a oraşelor rămânând cu mult sub responsabilităţile pe care autorităţile administraţiei publice locale le au stabilite prin lege, „sporind dependenţa acestora de pixul consiliului judeţean sau al ministerului binevoitor”.
AOR susţine că primarii de oraşe sunt deja copleşiţi de atribuirea unor competenţe către administraţia locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente, şi de nevoia asigurării funcţionării unor servicii publice care, pe lângă locuitorii propriilor oraşe, deservesc şi locuitorii comunelor învecinate, iar în ultimii ani bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative.
„Dialogul cu autorităţile administraţiei publice locale este unul selectiv, administraţia centrală refuzând, în mai multe rânduri, să discute cu primarii oraşelor mici şi mijlocii problemele generate de proiectul bugetului de stat pentru anul 2019. AOR a solicitat ministrului Finanţelor Publice şi preşedinţilor celor două Camere o întrevedere urgentă pentru discutarea propunerilor făcute de AOR, cu prioritate a celor referitoare la patru probleme stringente. (…) Primarii de oraşe privesc cu îngrijorare la ceea ce va hotărî preşedintele României. În situaţia în care va promulga Legea bugetului de stat pe 2019, autorităţile vor avea un temei legal pentru desfăşurarea unora dintre activităţi, sub presiunea unei insuficiente finanţări. Dacă va retransmite bugetul către Parlament, acesta ar putea aloca, totuşi, autorităţilor locale sumele necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de Constituţie şi de legile în vigoare. AOR consideră că dialogul este singura cale acceptabilă pentru a clarifica dacă propunerile construcţiei bugetare din proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2019 vor asigura resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş”, mai arată comunicatul citat.
Asociaţia Oraşelor din România reaminteşte că a lansat un un apel către toţi primarii de oraşe, indiferent de culoarea politică, cerându-le să îşi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul bugetului pe 2019 în forma prezentată de MFP şi să promoveze argumentat cerinţele formulate de AOR.