Primăria Capitalei: Falimentul RADET este iminent

CGMB va dezbate, marţi, un proiect care prevede înfiinţarea societăţii „Termoenergetica Bucureşti S.A” „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică şi având în vedere falimentul RADET”, spun reprezentanţii PMB.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2019 - 16:33

Potrivit proiectului, scopul înfiinţării unie noi companii este „raportat la necesitatea de a conserva continuarea şi funcţionarea serviciilor publice cu caracter economic, gestionate de întreprinderile publice înfiinţate, precum şi raportat la obligaţia Municipalităţii de a furniza servicii publice cu caracter economic, absolut necesare, esenţiale pentru asigurarea unui standard minim şi rezonabil de viaţă al locuitorilor din Municipiul Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre.

Practic, potrivit proiectului, se va supune spre aprobare divizarea prin transferul simultat al patrimoniului Companiei Municipale Energetica, către alte două societăţi, printre care şi Termoenergetica. În nota de fundamentare se arată că astfel se ţine cont şi de decizia definitivă a Curţii e Apel Bucureşti, prin care au fost anulate hotărârile CGMB de înfiinţare a celor 22 de Companii Municipale.

„Scopul constituirii Societăţii Termoenergetica este prestarea şi furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică (...) producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice”, se arată în proiect.

În expunerea de motive se menţionează faptul că falimentul RADET este iminent.

„Municipiul Bucureşti propune aprobarea înfiinţării Companiei Municpale Termoenergetica Bucureşti, societate care să îndeplinească condiţiile unui Oparator Regional, dar şi condiţiile de atribuire directă a contractului de delegare a activităţii de producere, distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice, în aceste condiţii, având în vedere iminenţa intrării în procedura falimentului a RADET”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Preşedintele PNL, Cristian Buşoi, a declarat, joi, că această iniţiativă ar aparţine PNL.

„După aproape trei ani de timp pierdut şi bani irosiţi, primarul Firea a ajuns la soluţia PNL: înfiinţarea unei noi companii, care să gestioneze sistemul de termoficare din Bucureşti. Trebuie subliniat însă un lucru. S-a ajuns aici şi pentru că PNL a avut atitudinea firească şi corectă. După ce Compania Municipală Energetica a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel, PNL a respins propunerea administraţiei PSD-Firea de a încălca hotărârea Instanţei şi a de a vota, din nou, pentru Compania Municipală Energetica”, a declarat, joi, preşedintele PNL, Cristian Buşoi.

Potrivit acestuia, noua companie, Termoenergetica va fi un „RADET 2”, care va putea să atragă fonduri europene. „Această companie nouă, un RADET2 (Termoenergetica, după cum a susţinut PNL), poate atrage fonduri europene pentru investiţia în modernizarea reţelei şi este singura soluţie viabilă pentru buna funcţionare a sistemului de termoficare din Capitală”, mai susţine Buşoi.

Comentarii