Conform sursei citate, acest lucru va conduce la eficientizarea activităţii autorităţilor naţionale competente, prin facilitarea identificării corecte a persoanelor şi combaterea fraudelor pe teritoriul Statelor Membre.
Cele două propuneri de regulamente vor introduce următoarele componente ale interoperabilităţii între sistemele de informaţii UE:
Portalul european de căutare, care ar permite autorităţilor competente să interogheze simultan mai multe sisteme de informaţii ale UE.
Un serviciu comun de comparare a datelor biometrice, care ar permite căutarea şi compararea datelor biometrice din mai multe sisteme.
Registrul comun de date de identitate, care va conţine date cu caracter personal ale resortisanţilor din ţările terţe, disponibile în sistemele de informaţii ale UE.
Un soft de detectare a identităţilor multiple, care va verifica dacă datele de identitate căutate există în alte sisteme conectate, pentru a permite detectarea identităţilor multiple legate de acelaşi set de date biometrice.
„Noile reglementări nu modifică drepturile de acces la sistemele de informaţii UE, astfel cum se prevede în cadrul juridic relevant pentru fiecare sistem european de informaţii. Interoperabilitatea sistemelor de informaţii la nivelul Uniunii Europene este una dintre priorităţile asumate de Ministerul Afacerilor Interne din România pentru perioada în care ţara noastră deţine Preşedinţia Consiliului UE. Acordul preliminar va fi prezentat, în numele Consiliului, ambasadorilor UE pentru confirmare”, mai precizează Ministerul Afacerilor Interne.