9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPreşedintele Comisiei de control al SRI din Parlament, despre buget: Nu am...

Preşedintele Comisiei de control al SRI din Parlament, despre buget: Nu am fost consultaţi

„Aşteptăm în primul rând Guvernul să decidă. Calitatea sau obligaţia este a Guvernului să propună un proiect de buget. În momentul în care o să vedem bugetul SRI, propunerea Guvernului trimisă în Parlament, la momentul respectiv o să discutăm şi o să formulăm un punct de vedere şi un aviz favorabil sau nu. Decizia de a transfera sau de a nu transfera, de a tăia sau nu tăia este o decizie politică, este şi o decizie administrativă. Am ascultat punctul de vedere al preşedintelui. Nu pot să îl evaluez eu.

Aşteptăm cifrele şi atunci vom formula un aviz argumentat la momentul discuţiei bugetului. Un astfel de dialog nu este de competenţa comisiei noastre. La sfârşitul anului trecut am fost sesizat despre acea tăiere, în calitate de preşedinte al Comisiei. A fost atunci o propunere de tăiere ceva mai mare. Am ştiut detalii. În acest moment nu ne-a consultat şi sesizat Guvernul sau SRI. E o discuţie pe care SRI o discută cu Ministerul de Finanţe”, a declarat Claudiu Manda, întrebat despre declaraţiile lui Liviu Dragnea cu privire la tăierea unei sume alocate serviciilor secrete, în bugetul de stat.

Acesta a adăugat că, odată cu proiectul de buget pentru anul acesta, va discuta cu SRI şi despre execuţia bugetară pentru anul 2018.

„Am hotărât ca pentru perioada urmtăare să transmitem celor de la conducerea SRI, probabil săpămâna viitoare, când vom discuta un aviz pentru legea bugetului SRI, să avem şi o discuţie despre execuţia bugetară pe anul 2018 şi sigur proiectul de buget, când va ajunge în Parlament, pentru a formula un aviz”, a completat Manda.

Comisia SRI va stabili în perioada următoare care vor fi persoanele audiate în cadrul forului de control al Serviciului şi va pregăti rapoartele legate de ANI şi audierea lui George Maior.

„Am hotărât ca după ce parcurgem chestiunea cu bugetul să decidem pe baza solicitărilor de audieri de pe viitor, să decidem care vor fi persoanele pe care intenţionăm să le audiem şi să le invităm la comisie şi controalele pe care le vom putea face punctual pe diferite speţe pe care suntem sesizaţi, dacă este cazul, apoi să începem să pregătim rapoartele pe care le-am anunţat, şi cel legat de ANI şi audierea domnului Maior şi cele legate de protocoale, dar în măsura documentelor de care avem nevoie La nivelul acesta sunt lucrate drafturile, rămâne să vedem dacă mai completăm lucrurile pe care le considerăm de completat sau să prezentăm rapoartele în forma subiectelor documentate”, a conchis senatorul PSD.

Întrebat când vor avea loc audierile lui Liviu Dragnea şi Traian Băsescu în cadrul Comisiei de control al SRI, Manda a răspuns: „Probabil că săptămâna viitoare o să dezbatem bugetul, dacă vine, fie în contextul acelei şedinţe, fie în contextul viitoarei şedinţe o să trecem în revistă şi solicitările de audiere şi o să facem un calendar sau o identificare a persoanelor pe care intenţionăm să le audiem sesiunea aceasta”.

Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuţiile despre buget, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Coaliţia a avut marţi, pentru a doua zi consecutivă, o şedinţă în care au vorbit despre bugetul de stat pentru anul 2019. Reprezentanţii UDMR au participat la întâlnirea cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu de la Parlament. După discuţii care s-au întins pe tot parcursul zilei, liderii coaliţiei au stabilit o a treia zi de întrevederi, miercuri, de la ora 10.00.

La întrevederea de marţi au mai fost prezenţi secretarul general al Guvernului Toni Greblă şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX,că Guvernul ar urma să adopte bugetul pentru acest an, într-o şedinţa de vineri, premierul Viorica Dăncilă fiind plecată la Bruxelles, miercuri şi joi, pentru a participa la conferinţă „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România.

Cele mai citite

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă