15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPremierul Dăncilă îi promite lui Meleșcanu un sediu nou pentru Ministerul de...

Premierul Dăncilă îi promite lui Meleșcanu un sediu nou pentru Ministerul de Externe

Ministrul Teodor Meleșcanu i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să pună la dispoziție „o clădire a Ministerului Afacerilor Externe, nu 18 locaţii”.

La finalul unei întâlniri la sediul Guvernului cu reprezentanţii corpului diplomatic român, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a cerut premierului, în faţa zecilor de ambasadori prezenţi în sală, ajutorul pentru un sediu al ministerului.

„Nu pot să nu folosesc acest prilej pentru a o ruga pe doamna prim-ministru să ne ajute ca, la 100 de ani de la Marea Unire să existe şi o clădire a Ministerului Afacerilor Externe, nu 18 locaţii. Vă mulţumesc foarte mult”, a declarat Meleşcanu, în aplauzele diplomaţilor prezenţi la sediul Guvernului.

Viorica Dăncilă a spus că dacă ar refuza, şi-ar face ambasadorii „duşmani”.

„Aplauzele dumneavoastră spun totul, dacă aş spune aş face din dumneavoastră duşmani. Cu siguranţă este nevoie de o clădire, am discutat cu dl ministru, vom găsi soluţii pentru acest lucru”, a declarat, zâmbind, premierul.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut, luni, diplomaţilor români, la Palatul Victoria, să aibă o „viteză mai bună de reacţie” şi să trimită Guvernului mai multe analize privind evoluţiile economice din statele în care sunt acreditaţi.

„Misiunilor diplomatice din străinătate le revine rolul de a fi mesagerii ofertei economice a României, facilitatorii contractelor cu mediul de afacei din ţările de reşedinţă. Sunteţi cei care identifică şi ajută la valorificarea oportunităţilor de colaborare la nivel instituţional şi de companii. E important ca uşile ambasadelor României să fie întotdeauna deschise antreprenorilor români interesaţi de pieţele externe”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la sediul Guvernului, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii corpului diplomatic al României, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Prim-ministrul le-a cerut ambasadorilor să comunice mai mult cu Guvernul.

„Pe lângă disponibilitatea constantă faţă de solicitările mediului de afaceri, mă aştept ca în activitatea dumneavoastră curentă să acordaţi o atenţie deosebită colaborării cu celelalte instituţii publice. În acest sens, mi-aş dori să încercăm împreună să intensificăm comunicarea misiunilor diplomatice cu membrii Guvernului pe proiecte sectoriale pentru exploatarea în mod coordonat şi mai eficient a acelor domenii în care pot fi realizate acorduri şi semnate noi contracte”, a declarat Dăncilă.

Aceasta le-a mai solicitat acestora „un nou mod de abordare a diplomaţiei economice” şi le-a spus că este nevoie de o „o mai bună viteză de reacţie”.

„Avem nevoie de modernizarea demersului diplomatic, de o mai bună viteză de reacţie la provocările si oportunităţile existente, în concordanţă cu principiile Uniunii Europene. Odată cu dezvoltarea tehnnologiilor şi a noilor modalităţi de comunicare, putem promova un nou mod de abordare a diplomaţiei economice. Principalul avantaj al apartenenţei la Uniunea Europeană este acela că interesele economice şi diplomatice ale membrilor săi se bazează pe colaborarea dintre aceştia şi nu pe confruntarea dintre ei”, li s-a adresat premierul diplomaţilor prezenţi la Palatul Victoria.

Printre cerinţele prim-ministrului s-a numărat şi trimiterea de către diplomaţi a mai multor analize economice, Dăncilă amintindu-le membrilor corpului diplomatic al României că urmăreşte cu atenţie activitatea acestora.

„În informările pe care le trimiteţi în mod constant, stimaţi membri ai corpului diplomatic, aş vrea să includeţi mai multe analize privind evoluţiile economice din statele în care aţi fost acreditaţi şi propuneri concrete privind cooperarea sectorială bilaterală (…) Un aspect important al muncii diplomaţilor este furnizarea de informaţii legate de oportunităţile de investiţii si de export dar şi sprijin concret pentru dezvoltarea afacerilor din ţară. Vă asigur, domnilor ambasadori, că urmărim cu atenţie activitatea misiunilor diplomatice. Am solicitat ministrului afacerilor externe, în luna martie, o analiză şi o evaluare a activităţii ambasadorilor români în străinătate, a şefilor de misiune şi a consulilor generali. Acelaşi lucru l-am cerut şi ministrului pentru mediul de afaceri, cu referire la activitatea reţelei externe de ataşaţi comerciali. Sunt la curent cu activitatea dumneavoastră”, a mai declarat Dăncilă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ, în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR, Titi Stoica, împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...
Ultima oră
Pe aceeași temă