Ministrul Teodor Meleșcanu i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să pună la dispoziție „o clădire a Ministerului Afacerilor Externe, nu 18 locaţii”.
La finalul unei întâlniri la sediul Guvernului cu reprezentanţii corpului diplomatic român, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a cerut premierului, în faţa zecilor de ambasadori prezenţi în sală, ajutorul pentru un sediu al ministerului.
„Nu pot să nu folosesc acest prilej pentru a o ruga pe doamna prim-ministru să ne ajute ca, la 100 de ani de la Marea Unire să existe şi o clădire a Ministerului Afacerilor Externe, nu 18 locaţii. Vă mulţumesc foarte mult”, a declarat Meleşcanu, în aplauzele diplomaţilor prezenţi la sediul Guvernului.
Viorica Dăncilă a spus că dacă ar refuza, şi-ar face ambasadorii „duşmani”.
„Aplauzele dumneavoastră spun totul, dacă aş spune aş face din dumneavoastră duşmani. Cu siguranţă este nevoie de o clădire, am discutat cu dl ministru, vom găsi soluţii pentru acest lucru”, a declarat, zâmbind, premierul.
Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut, luni, diplomaţilor români, la Palatul Victoria, să aibă o „viteză mai bună de reacţie” şi să trimită Guvernului mai multe analize privind evoluţiile economice din statele în care sunt acreditaţi.
„Misiunilor diplomatice din străinătate le revine rolul de a fi mesagerii ofertei economice a României, facilitatorii contractelor cu mediul de afacei din ţările de reşedinţă. Sunteţi cei care identifică şi ajută la valorificarea oportunităţilor de colaborare la nivel instituţional şi de companii. E important ca uşile ambasadelor României să fie întotdeauna deschise antreprenorilor români interesaţi de pieţele externe”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la sediul Guvernului, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii corpului diplomatic al României, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Prim-ministrul le-a cerut ambasadorilor să comunice mai mult cu Guvernul.
„Pe lângă disponibilitatea constantă faţă de solicitările mediului de afaceri, mă aştept ca în activitatea dumneavoastră curentă să acordaţi o atenţie deosebită colaborării cu celelalte instituţii publice. În acest sens, mi-aş dori să încercăm împreună să intensificăm comunicarea misiunilor diplomatice cu membrii Guvernului pe proiecte sectoriale pentru exploatarea în mod coordonat şi mai eficient a acelor domenii în care pot fi realizate acorduri şi semnate noi contracte”, a declarat Dăncilă.
Aceasta le-a mai solicitat acestora „un nou mod de abordare a diplomaţiei economice” şi le-a spus că este nevoie de o „o mai bună viteză de reacţie”.
„Avem nevoie de modernizarea demersului diplomatic, de o mai bună viteză de reacţie la provocările si oportunităţile existente, în concordanţă cu principiile Uniunii Europene. Odată cu dezvoltarea tehnnologiilor şi a noilor modalităţi de comunicare, putem promova un nou mod de abordare a diplomaţiei economice. Principalul avantaj al apartenenţei la Uniunea Europeană este acela că interesele economice şi diplomatice ale membrilor săi se bazează pe colaborarea dintre aceştia şi nu pe confruntarea dintre ei”, li s-a adresat premierul diplomaţilor prezenţi la Palatul Victoria.
Printre cerinţele prim-ministrului s-a numărat şi trimiterea de către diplomaţi a mai multor analize economice, Dăncilă amintindu-le membrilor corpului diplomatic al României că urmăreşte cu atenţie activitatea acestora.
„În informările pe care le trimiteţi în mod constant, stimaţi membri ai corpului diplomatic, aş vrea să includeţi mai multe analize privind evoluţiile economice din statele în care aţi fost acreditaţi şi propuneri concrete privind cooperarea sectorială bilaterală (…) Un aspect important al muncii diplomaţilor este furnizarea de informaţii legate de oportunităţile de investiţii si de export dar şi sprijin concret pentru dezvoltarea afacerilor din ţară. Vă asigur, domnilor ambasadori, că urmărim cu atenţie activitatea misiunilor diplomatice. Am solicitat ministrului afacerilor externe, în luna martie, o analiză şi o evaluare a activităţii ambasadorilor români în străinătate, a şefilor de misiune şi a consulilor generali. Acelaşi lucru l-am cerut şi ministrului pentru mediul de afaceri, cu referire la activitatea reţelei externe de ataşaţi comerciali. Sunt la curent cu activitatea dumneavoastră”, a mai declarat Dăncilă.