Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă, dezveleşte placa comemorativă de la Catedrala Sfantul Iosif, ca amintire a vizitei Papei Francisc, 20 septembrie 2020. Inquam Photos / Ilona Andrei

Postul catolic a început. Care sunt ”sclaviile” moderne ce ne afectează

Pentru romano-catolici, miercuri a început Postul Mare. Părintele Francisc Doboș le transmite credincioșilor: „E cool să trăiești postul”, dar și să țină post de la smartphone, Facebook sau Instagram, pentru că „prin post facem să <moară> unele sclavii”.

Share

Cătălin Șerban 0 comentarii

Actualizat: 17.02.2021 - 20:08

„Azi este Miercurea cenușii pentru romano-catolici, începutul Postului Mare. Nu noi ținem postul, ci el ne ține pe noi, în mod paradoxal. Ne echilibrează, ne redimensionează. Când ținem postul nu noi facem ceva pentru Dumnezeu. Dar trăirea lui ne ajută să ieșim din aroganță și autosuficiență și să realizăm ai Cui suntem și ce a făcut El pentru noi”, așța își începe părintele mesajul.

Apoi, spune Francisc Doboș, mulți consideră că postul este doar despre mâncare și stomac.

„Dar noi <mâncăm> și cu ochii, cu urechile, cu gândurile, cu lăcomia. Ce să mai?! Uneori acest <mâncat> se transformă într-o devorare relațională. Să învățăm să ținem post și de la altceva pe lângă mâncare. Să ținem post de la smartphone, de facebook sau insta; de la tv ori petreceri. Vedeți voi. Fiți creativi! Fiecare știe ce îl încleștează cel mai mult și riscă să îl facă sclav. Țineți post de la acelea; de cele mai multe ori lucruri sau obiceiuri, alteori persoane. Prin post facem să <moară> unele sclavii / devorări, ca Dumnezeu să trăiască în noi. E cool să trăiești postul, ca Dumnezeu să te trăiască, să te Viețuiască. Post, rugăciune și caritate”, este mesajul preotului.

 

 

Comentarii