6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportUngureanu: Demisia lui Borbely este un act de voinţă personală. Premierul va...

Ungureanu: Demisia lui Borbely este un act de voinţă personală. Premierul va prelua interimatul la Mediu

„La finalul discuţiei, ministrul Borbely şi-a înaintat demisia. Este un act de voinţă personală. Traian Băsescu a primit deja scrisoarea mea în legătură cu această chestiune”, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu la Radio România Actualităţi. 

Totuşi, Ungureanu a anunţat că va prelua portofoliul în interimat, întrucât nu a propus şi un nou nume la Ministerul Mediului. 

„Plecarea sa din cabinet nu-mi produce confort”, a punctat premierul.

„Cel puţin, până la sfârşitul anului, nu este previzibil. Nu avem intenţia să modificăm ceva în domeniul fiscal, în domeniul taxării. Am solicitat soluţii posibile care pot fi implementate pe cadrul legislativ prezent privind evaziunea fiscală, absorbţia fondurilor europene”, a spus Ungureanu.

„Este nevoie de prezenţă economică românească în state care nu sunt membre ale UE- de la Republica Moldova, Ucraina, Rusia, CSI-ul în ansamblul său, China şi statele Golfului”.

Cupru Min- A fost făcută o evaluare a zăcământului. „În ultimii 20 de ani, nu a existat companie administrată de stat în domeniul acesta care să fie profitabilă. Privatizarea lor nu a început astăzi, ci în anii ’90. Acum suntem în situaţia în care, scoasă la vâznare cu un preţ bine consolidat, 57 milioane, a reuşit să fie vândută la licitaţie şi s-a ajuns la 200 milioane de achiziţie plus obligaţiile de mediu. Oricine preia această întreprindere aflată în faliment- pe obligaţiile de mediu, am reuşit să facem un lucru bun: nu avem nici tehnologia de a o exploata. Licenţa durează până în 2019.

Vom avea o estimare a redevenţelor după ce vom vedea planul de business al cumpărătorului.

Cupru Min a fost o companie neprofitabilă şi în timpul comunismului.

Gazele de şist- Nu există nicăieri expresia „gaz de şist”. Este un acord petrolier, acolo este doar o prospectare (la Bârlad). Totul este într-o fază foarte incipientă. Apoi ar urma alte acorduri. Dacă există zăcământul, dacă tehnologia ar putea valorifica acel zăcământ. Senzaţia mea e că evităm că aceste lucruri nu sunt în nici un fel noi. O ordonanţă din 2004, referitoare la Bârlad, prevede exploatarea, printr-un acord petrolier.

Aceste acorduri sunt clasificate (cele petroliere). Ce ar urma pentru compania care ar urma să facă prospecţiunile- există voinţa de ambele părţi pentru declasificare, dacă nu există, nu se declasifică.

 

Ştire în curs de actualizare

 

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă