5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSportSCANDAL la revizuirea Constituţiei. ONG-urile acuză parlamentarii că RESTRÂNG DREPTURILE cetăţenilor

SCANDAL la revizuirea Constituţiei. ONG-urile acuză parlamentarii că RESTRÂNG DREPTURILE cetăţenilor

Nouă organizaţii non-guvernamentale acuză Comisia de Revizuire a Constituţiei de lipsa transparenţei şi de grabă în votarea amendamentelor, se arată într-o scrisoare deschisă remisă redacţiei.

ONG-urile atrag atenţia că, în cazul în care Comisia nu va lua în discuţie şi propunerile societăţii civile, activiştii vor demara o campanie de vot negativ la referendum.

În scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor, activiştii susţin că, „în spatele uşilor închise, în câteva zile, membrii Comisiei au rescris Constituţia”, iar acest lucru afectează calitatea legii fundamentale şi felul în care sunt legiferate drepturile cetăţenilor.

Organizaţiile cer Comisiei de Revizuire să ofere argumente clare pentru fiecare propunere admisă sau respinsă şi să existe un timp „rezonabil” alocat dezbaterilor. În plus, „dat fiind că vorbim de un număr relativ redus de propuneri, sugerăm ca la dezbateri să fie prezenţi reprezentanţi ai celor care au înaintat propunerile şi să primească un timp scurt, limitat, pentru a susţine propunerile”.

Organizaţiile mai atrag atenţia că, dacă membrii Comisiei nu revin „la un dialog real cu societatea”, iau în considerare „toate formele de presiune democratice, inclusiv lansarea unei campanii de vot negativ la referendum”.

Citeşte şi Săftoiu ACUZĂ: Noua Constituţie riscă să devină un glosar de norme pentru OBSESIILE USL

„Din relatările presei, reiese faptul că aceştia (politicienii, n.red.) ignoră amendamente relevante primite din partea societăţii civile- cum ar fi dreptul la bună administrare şi informaţie sau întărirea instituţiei Avocatului Poporului. În graba discuţiilor, parlamentarii au reuşit să restrângă drepturile cetăţenilor, dintre care amintim dreptul părinţilor de a alege tipul de educaţie religioasă pentru copiii lor sau restrângerea libertăţii de exprimare prin consolidarea pedepsei pentru delictele de presă în Constituţie”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Credem că este posibil ca actualul stil de dezbatere să dăuneze atât interesului public cât şi intereselor politice ale parlamentarilor înşişi. Credem că obligaţia clasei politice în construirea Constituţiei nu este doar să citească câteva pagini dintr-un raport al Forumului Constituţional, ci să se consulte cu societatea în largul ei, incluzând societatea civilă organizată. Credem, de asemenea, că nu este acceptabil să existe simultan şi dezbatere rapidă şi proceduri restrictive pentru a avea acces la lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei. Înţelegem, până la un punct, că nu doriţi să transformaţi această comisie într-un concurs de telegenie. Dar, dacă asta este alegerea dumneavoastră, trebuie să desfăşuraţi lucrările într-un tempo rezonabil şi să oferiţi societăţii civile un feedback cuprinzător pentru ca, la rândul nostru, să putem oferi feedback Comisiei”, susţin activiştii.

Citeşte şi Amnesty, îngrijorată de amendamentul la Constituţie privind familia: Poate duce la discriminare

Organizaţiile semnatare sunt: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia EPAS, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Asociaţia Mişcarea Civică „Miliţia Spirituală”, Asociaţia Civitas’99 şi Asociaţia Median Research Centre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă