Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, referitor la conflictul legat de arborarea steagului Ţinutului Secuiesc, că situaţia trebuie gestionată „cu înţelepciune” atât de România, cât şi de Ungaria, pentru a nu escalada, relatează Mediafax.
„Eu cred că putem avea capacitatea şi înţelepciunea, şi noi şi Ungaria, ca lucrul acesta să se stingă”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, după ce a participat la prezentarea bilanţului activităţii din 2012 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Dragnea a precizat că situaţia este gestionată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi deocamdată „este bine să fim rezervaţi”.
Vicepremierul a mai spus că pentru aplanarea conflictului vor avea loc şi discuţii cu membri ai comunităţilor locale.
„Mai mulţi dintre noi vom discuta cu cine trebuie ca să nu se escaladeze. Nu trebuie să se ajungă la un nivel foarte ridicat”, a afirmat Dragnea, întrebat dacă membrii Guvernului vor iniţia discuţii cu lideri ai comunităţilor locale.
Acesta a mai spus că, în contextul creat, UDMR poate să folosească această oportunitate şi să fie o interfaţă şi o punte de legătură „între noi şi ceilalţi”.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat marţi că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.
La sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţia României şi autonomia.
În replică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că afirmaţiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României reprezintă „o clară încălcare a regulilor diplomatice”, iar dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.
Corlăţean a precizat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că a transmis instrucţiuni ambasadorului român la Budapesta să facă joi „un demers clarificator” la MAE ungar şi că va discuta şi el cu omologul Janos Martonyi.
De asemenea, ministrul de Externe a spus că speră să fie vorba de „o greşeală” a lui Fuzes şi că acesta are nevoie de „o perioadă de reflecţie foarte serioasă” asupra mandatului său.
Referitor la arborarea steagului Ţinutului Secuiesc, Corlăţean a spus că în trecut instituţiile statului român au fost slabe, iar un fost ministru de Interne a permis acest lucru, determinând „tentaţii” şi „probleme” în acest sens.
„Atunci cand instituţiile statului sunt slabe, iată, avem astfel de chestiuni, consecinţe ale unor astfel de episoade. Ceea ce spun şi eu, şi am spus-o de la bun început, statul trebuie să-şi facă datoria şi aştept şi de la prefecţi şi din discuţiile cu colegul de la Ministerul de Interne pur şi simplu ca legea să fie pusă în aplicare şi cei care încalcă legea să fie sancţionaţi. Şi eu ştiu acest lucru că guvernul şi actualele instituţii îşi vor face datoria”, a mai susţinut Corlăţean.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat joi că a cerut prefecturilor, Jandarmeriei şi Poliţiei să aplice toate dispoziţiilor legale cu privire la arborarea în România a drapelului altui stat.