Mona Pivniceru a confirmat, marţi seară, că ar putea pleca de la conducerea Ministerului Justiţiei în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională (CC), cu susţinerea PNL, însă a evitat să dea un răspuns ferm privind alegerea pe care o va face în acest context, scrie Mediafax.
„În ceea ce mă priveşte, este adevărat”, a spus Pivniceru, la Antena 3, după ce a fost întrebată despre susţinerea sa pentru CC de către PNL.
Ministrul Justiţiei a explicat că ar atrage-o un post de judecător la CC, pentru că vocaţia ei „de origine este cea de judecător”, însă a evitat să dea un răspuns ferm cu privire la plecarea de la conducerea ministerului.
Mona Pivniceru a adăugat că alegerea pe care o va face va depinde de „un complex foarte important de factori” şi că opţiunea care „va triumfa” va fi „cea care este cea mai aproape de structura” ei.
Demnitarul a mai spus că unul dintre lucrurile care ar putea-o determina să rămână la conducerea Ministerului Justiţiei este să numească şefii Parchetului General şi DNA.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat anterior, tot marţi, că ministrul Mona Pivniceru este susţinută la Ministerul Justiţiei până i se va încheia mandatul, însă poate fi „o formulă’ şi pentru Curtea Constituţională, fiind luată în considerare experienţa de magistrat.
Antonescu a fost întrebat dacă poate să confirme faptul că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va părăsi Executiv ca urmare a susţinerii PNL pentru un post de judecător la Curtea Constituţională.
„Doamna Pivniceru este un om pe care am susţinut-o şi încă o susţinem până când se va încheia acest mandat al domniei sale în funcţia de ministru al Justiţiei. Fără niciun fel de îndoială un magistrat cu asemenea experienţă este o formulă pe care noi o putem susţine pentru Curtea Constituţională, dar o să o anunţăm la timpul potrivit”, a declarat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a fost întrebat dacă în cazul unei noi propuneri pentru portofoliul de la ministerul Justiţiei va fi vorba de o numire politică în persoana unui membru de partid.
„Va fi o numire pe care chiar dacă oamenii din partea PNL o vom face în înţelegere cu prim-ministrul va fi o numire care să răspundă aşteptărilor de imparţialitatea şi de profesionalism, adică nu va fi o numire pentru un partid acolo”, a replicat Antonescu.
Premierul Victor Ponta a vorbit, marţi, răspunzând unei întrebări, despre posibilitatea ca Mona Pivniceru să părăsească Guvernul în condiţiile în care va fi votată de Senat pentru un mandat de nouă ani ca judecător la Curtea Constituţională.
Solicitat să comenteze faptul că PNL i-ar fi propus ministrului Mona Pivniceru să ocupe un loc de judecător CC din partea Senatului şi întrebat dacă a discutat cu aceasta despre eventuala sa plecare din Executiv, Ponta a precizat: „Evident că, dacă va fi votată judecător la Curte, sigur că doamna Pivniceru va pleca din Guvern”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CC, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.
Întrebat cum comentează posibilitatea ca Mona Pivniceru să fie votată de Senat pentru a deveni membru ak Curţii Constituţionale, Băsescu a răspuns: „Aş mulţumi lui Dumnezeu să se întâmple asta, ar însemna ca premierul să-şi asume asta (propunerile de procurori-şefi, n.r.) ca interimar”.
Băsescu a spus că este convins că Ponta, ca procuror, înţelege ce înseamnă ca Parchetul General şi DNA să nu aibă propuneri pentru procuri-şefi.
Senatorul Tudor Chiuariu şi europarlamentarul Norica Nicolai sunt variantele pe care le-ar lua în calcul liberalii pentru a o înlocui în funcţia de ministru al Justiţiei pe Mona Pivniceru, opţiunea conducerii PNL fiind pentru un ministru politic, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse liberale.