Prima sa ofertă a fost refuzată de ceilalţi lideri politici, dar susţine că este pregătit să insiste. ÎN interviul acordat RL, preşedintele suspendat afirmă că nu ar avea nici o problemă să îşi depună mandatul înainte de termen, dacă va trece cu bine de referendum, în schimbul revizurii Constituţiei şi a punerii în aplicare a rezultatelor de la referendumul din 2009: trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
RL: Oferta dumneavoastră, de a demisiona în schimbul revizuirii Costituţiei, în sensul rezultatelor de la referendumul din 2009, rămâne valabilă chiar dacă veţi câştiga şi la urne, iar referendumul va fi şi validat?
TB: Este absolută această ofertă şi cred că este unul dintre lucrurile fundamentale care aş vrea să fie realizate: revizuirea Constituţiei şi respectarea referendumului din 2009, care reduce numărul de parlamentari. Pentru acest obiectiv, să renunţi la doi ani de mandat mi se pare încă un cost prea mic. E atât de important pentru România să-şi modernizeze Constituţia. Foarte mulţi spun de ce să n-avem două camere? Dacă priveşti în Tratatul de la Lisabona, avem deja o cameră a Parlamentului la Bruxelles – este Parlamentul European. Cooperarea între Parlamentul României şi Parlamentul de la Bruxelles ar trebui să fie una extrem de puternică. Din păcate, Parlamentul României nu cooperează, dar nu există act normative adoptat de Parlamentul European în care să nu fie obligatorie cooperarea cu Parlamentele naţionale care să trimită amendamente. La noi nu se face acest lucru în momentul de faţă şi România este, din punct de vedere parlamentar, desprinsă de Parlamentul European, care este deja în co-decizie cu Consiliul European. Parlamentul nostru, din păcate, nu îşi îndeplineşte una din funcţiunile fundamentale din Tratatul de la Lisabona.
RL: Oferta dumneavoastră a fost deja ignorată de celelalte partide. Ce credeţi că le-ar determina ca o a doua oară să o accepte?
TB: Decât să dea lovituri de stat ca să mă îndepărteze, cum încearcă acum, decât să încerce înscenări pentru înaltă trădare nu mai bine fac şi un lucru bun pentru ţară şi scapă şi de mine? Ei sunt şi ridicoli. Cheamă la referendum pentru suspendarea preşedintelui, dar vor să le asigure preşedintele cvorumul, pe de o parte. Pe de altă parte, au vrut să demită preşedintele prin referendum, dar nu au luat în considerare referendumul prin care românii, 85%, le-au spus: 300 de parlamentari şi Parlament unicameral. Când sunt oamenii ăştia serioşi?
RL: Eu vă întreb dacă şi partidele, toate, sunt realmente interesate de o reducere a numărului de parlamentari.
TB: Cinstit, nici un partid nu vrea acest lucru, dar dacă asta ţi-a spus poporul, vrei, nu vrei, faci. Nu eşti ca Socaciu, să spui că noi, elitele, stabilim cum e Parlamentul. Nu, pentru că de asta e democraţie, de asta e referendumul un element de suveranitate al poporului. Când sunt oamenii ăştia normali? Când spun îl destituim pe preşedinte prin referendum sau când spun nu ne interesează refrendumul din 2009?