Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotii, a declarat, luni, cu privire la scandalul steagurilor dintre România şi Ungaria, că primul care ar trebui să ia o atitudine în acest sens este preşedintele Traian Băsescu.
„În cazulîn care vor continua, vom fi nevoiţi să luăm atitudini,vom avea rezerve în ceea ce priveşte relaţiile între cele două parlamente, rezerve cu privire la existenţa sau lipsa grupurilor de prietenie (…). Dar mai întâi, preşedintele trebuie să ia o poziţie faţă de amicul său Viktor Orban”, a precizat Puiu Haşotti.
„Cred că fiecare naţiune are dreptul în primul rând la demnitate (…).Nu mai putem tolera atitudini ostile”, a mai spus liderul senatorilor PNL.
Citeşte şi Din ce în ce mai multe steaguri secuieşti flutură pe clădirile oficiale din Ungaria
Reamintim că „război al steagurilor“ dintre România şi Ungaria a luat amploare în ultimele zile. Mai multe autorităţi locale din Ungaria au arborat steagul secuiesc pentru a demonstra că sunt alături de maghiarii din Transilvania. O replică a venit şi din partea ministrului român de Externe, Titus Corlăţean.
Autorităţile din Kiskunfélegyháza (Ungaria) au arborat steagul secuiesc, în prezenţa deputatului UDMR Marko Attila, arătând prin acest gest că sunt alături de maghiarii din Transilvania privind folosirea liberă a simbolurilor naţionale, potrivit Mediafax.
Steagul secuiesc a fost arborat, la sfârşitul acestei săptămâni, pe clădirea Primăriei din Kiskunfélegyháza. La eveniment au mai participat, printre alţii, preşedintele Asociaţiei tinerilor maghiari din judeţul Covasna (HARIT), consilierul judeţean UDMR Grüman Róbert şi primarul localităţii, Kapus Krisztián.
Vicepremierul Zsolt Semjen declara că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, mulţumind tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc. Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria şi România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen sublinia că Budapesta „nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România“.
Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarităţii naţionale“, informează MTI.
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, răspunzând unei întrebări legată de arborarea steagului secuiesc în Parlamentul ungar, că aşteaptă o reacţie din partea conducerii Parlamentului de la Bucureşti „în sensul unei demnităţi a poziţiei“.