Un senator democrat-liberal, care a aprobat proiectul, în ciuda susţinerii politice şubrede a acestuia în PDL, îşi motivează decizia prin experienţele neplăcute pe care le-a avut cu romii în Slobozia. Aprobarea în Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse s-a făcut prin votul opoziţiei, dar şi cu ajutorul unor reprezentanţi ai puterii: democrat-liberalul Tudor Panţuru şi independenţii Constantin Cibu şi Ovidiu Mărcuţianu. Primul spune că nu i s-ar fi transmis pe linie de partid să voteze împotrivă şi că oricum nu s-ar fi conformat indicaţiilor. „Pe lângă membru al PDL, sunt un cetăţean şi am opţiunile mele. Nu-mi amintesc să-mi fi spus cineva: «Domnule doctor, votezi aşa»! Şi, atunci, opţiunea mea a fost asta şi pentru că am avut de-a face cu domnii aceştia mai bruneţi. Am intrat de multe ori în contact, ca să nu zic conflict, cu ei”, a declarat pentru RL senatorul PDL Tudor Panţuru. Acesta consideră că şi din punct de vedere istoric nu se justifică menţinerea denumirii de „rom”.
Argumente istorice au fost ieri invocate şi de senatorul PNL Emilian Frâncu, care a explicat colegilor din comisii că ţiganii au venit în România însoţind hoardele tătare, în secolul al XIII-lea, şi că nu ar exista vreo conotaţie negativă pentru termenul de „ţigan”.
Iniţiatorul proiectului, Silviu Prigoană, a invocat însă, în motivaţia propunerii, că denumirea de „rom” generează confuzie pe plan internaţional.
Coaliţia, împărţită la vot
Împotriva proiectului s-au pronunţat ieri doar senatorul PDL Mihai Niţă şi senatorii UDMR Gyorgy Frunda şi Fekete Szabo.
Aceasta în condiţiile în care proiectul de lege iniţiat de Silviu Prigoană (PDL) a stârnit critici aprinse din partea organizaţiilor nonguvernamentale şi nu se bucură de susţinerea coaliţiei la putere sau a preşedintelui Traian Băsescu. Din aceste considerente, reprezentantul romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, spune că votul de ieri ar fi, de fapt, un joc al opoziţiei, pentru a crea „zâzanie”.
„Majoritatea senatorilor care au aprobat acest proiect de lege sunt din opoziţie. Senatorii din coaliţia de guvernare, PDL, UDMR şi UNPR, au votat împotrivă. Chiar dacă proiectul de lege trece de Senat, nu va trece de Camera Deputaţilor”, a declarat pentru RL Păun. Reprezentantul romilor a amintit de decizia din decembrie a coaliţiei de a nu fi adoptat proiectul şi a arătat că acesta ar încălca mai multe tratate internaţionale, asumate de România.
Hotărârea coaliţiei a fost luată în contextul consultărilor convocate, pe 13 decembrie, de preşedintele Traian Băsescu, pe tema aderării României la spaţiul Schengen. Liderii PDL, UDMR, UNPR şi ai minorităţilor naţionale au convenit atunci că proiectul poate „încurca” România în privinţa aderării la Schengen.
Într-un interviu acordat „Financial Times”, apărut după consultările de la Cotroceni, şi preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat răspicat împotriva adoptării proiectului iniţiat de Silviu Prigoană: „Cred că este o mare greşeală. Nu voi promulga niciodată o astfel de lege. Este un gest de respingere.
Romii ameninţă cu proteste
În opinia activistului rom Nicolae Gheorghe, votul de ieri „era de aşteptat”. „Mă aştept la ceva şi mai rău. Pot presupune că votul în Camera Deputaţilor va fi de respingere, dar, având în vedere că acest subiect trezeşte anumite sensibilităţi, s-ar putea să avem parte de o surpriză”, a declarat Nicolae Gheorghe pentru RL. El a mai precizat că a cerut Guvernului României să amâne recensământul de anul acesta, până când Parlamentul nu va lămuri problema rom/ţigan. „Trebuie ştiut exact cum vor fi recenzaţi romii în formularele oficiale. Vor fi recenzaţi ca romi sau ca ţigani”, explică Nicolae Gheorghe.
La rândul său, autointitulatul rege al romilor, Florian Cioabă, a catalogat votul din Senat drept „un abuz” şi „o prostie” şi a arătat că organizaţiile de romi vor protesta în continuare faţă de proiectul lui Prigoană.