Mai multe elemente apărute în ultimele săptămâni fac tot mai dificil de justificat o anchetă derulată de parlamentari.
„Nu am stabilit cine va conduce comisia, nu am stabilit nici măcar membrii comisiei, deorece azi draftul de hotărâre întocmit de parlamentarii PSD, UNPR şi PC îl vom prezenta şi colegilor de la PNL. Şi când se ia decizia, imediat după Legea bugetului, atunci facem şi nominalizările”, a afirmat ieri Victor Ponta.
Dincolo de explicaţiile oficiale ale şefului Guvernului, surse parlamentare afirmau că social-democraţii vehiculaţi pentru preluarea şefiei comisiei nu sunt convinşi să facă acest pas. Până acum, în interiorul PSD au fost enumerate o serie de nume precum Şerban Nicolae, Toni Greblă sau Ioan Chelaru. Iniţial, nominalizările trebuiau făcute săptămâna trecută, dar au fost amânate pe motiv că Victor Ponta era ocupat cu vizita premierului chinez. Parlamentarii USL recunoşteau, neoficial, că nu le este clar care poate fi finalitatea juridică a demersului, dincolo de problemele de imagine ale lui Traian Băsescu.
Şi aceasta pentru că, luate la bani mărunţi, persoanele care ar urma să fie audiate nu ar fi de mare ajutor din punct de vedere juridic.
Ce planuri are USL
Astfel, o eventuală hotărâre a Parlamentului privind comisia de anchetă poate fi contestată la Curtea Constituţională. Este de aşteptat ca judecătorii CCR să ceară Parlamentului să nu verifice procurorii, pentru că este treaba CSM. Un astfel de răspuns elimină din ecuaţie verificarea procurorului Lucian Papici, acuzat de USL că ar fi verificat terenul cumpărat de Ioana Băsescu. O altă pistă discutată în interiorul USL este audierea lui George Băeşu – şefului Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Însă, în declaraţiile de până acum, Băeşu s-a ferit să îl incrimineze pe Papici. Răspunsuri la fel de puţin încurajatoare au venit şi de la alte instituţii care ar trebui să prezinte date Parlamentului. Contractul de credit al Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, pentru cumpărarea terenului agricol din judeţul Călăraşi, este în regulă, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. La rândul său, preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat că a analizat creditul acordat Ioanei Băsescu de instituţia pe care o conduce şi că nu a constatat că s-ar fi încălcat norme. La comisie ar urma să fie audiat şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a declarat deja că a fost sunat de Traian Băsescu pentru a nu îl schimba pe Radu Gheţea din fruntea CEC. Telefonul preşedintelui este proba cea mai concretă în acest caz, dar aici comisia specială nu ar aduce nimic nou: Chiţoiu şi Gheţea urmau să fie audiaţi, oricum, săptămâna viitoare de o subcomisie a Senatului. De asemenea, comisia ar urma să analizeze un raport al Corpului de Control al primului-ministru, care nu este încă finalizat.
Până la o decizie oficială a Parlamentului, Victor Ponta a continuat atacurile la adresa preşedintelui Traian Băsescu. “Eu cred că avea acest teren de mult şi acum a vrut să-l albească, ca să vă spun direct. Spre finalul mandatului s-a gândit să treacă cumva pe numele familiei nişte proprietăţi pe care probabil că lucra mai de mult la ele”, a spus Victor Ponta. Întrebat dacă are informaţii în acest sens, Ponta a răspuns: “Nu, repet, am ochiul de jurist”.