Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului în privinţa declanşării referendumului „au început să curgă de ieri”, transmite Mediafax.
Şeful statului a precizat că a trimis de marţi la Parlament scrisorile privind declanşarea procedurii convocării referendumului, moment din care au început să curgă cele 20 de zile prevăzute pentru consultarea Legislativului.
„Le-am trimis de ieri (…) Au început să curgă de ieri, pentru că înainte de a face declaraţia, scrisorile erau la Parlament”, a afirmat Băsescu, fiind întrebat dacă a trimis conducerii Parlamentului scrisorile pentru consultarea în privinţa organizării referendumului.
Textul scrisorilor trimise de către şeful statului preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, obţinut de MEDIAFAX, este următorul:
„În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:
1. Trecerea la un Parlament unicameral
2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300
Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate”.
Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.
Conform articolului 11 din Legea referendumului, „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional”.
„Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret”, se arată la alineatul 2 al articolului.
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.
Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.