Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-a exprimat îngrijorarea în faţa vicepremierului englez vizavi de intensificarea sentimentului negativ faţă de românii care trăiesc în Marea Britanie, relatează The Guardian, potrivit Mediafax.
„Majoritatea celor 100.000 de români care locuiesc în Marea Britanie au venit aici ca să muncească”,a spus Antonescu, citat de The Guardian în ediţia electronică.
„80% dintre ei, procentul cel mai mare dintre toate naţionalităţile, lucrează cu normă întreagă. Majoritatea au sub 35 de ani. Aproximativ 40% au studii universitare. Sunt peste 4.000 de medici şi asistente care lucrează în NHS (sistemul public de sănătate, n.red.)”, a declarat Antonescu.
„Nu sunt infractorii şi cerşetorii caricaturizaţi de domnul (Nick) Farage şi ai lui. Ei îşi plătesc datoriile şi contribuie în bună parte la economia Marii Britanii”, a declarat Antonescu.
El a afirmat, de asemenea, că recunoaşte că întotdeauna au fost politicieni populişti, gata să profite de temerile populaţiei pentru câştiguri electorale, dar s-a declarat întristat să afle că aşa ceva încă se întâmplă în Marea Britanie.
„În 2007 când România a aderat la UE am acceptat fără entuziasm amânarea aplicării celei de-a patra libertăţi fundamentale a UE – dreptul de a trăi, munci şi învăţa oriunde în Marea Britanie – până în 2014„, a scris el pentru politics.co.uk.
„Acum suntem frustraţi şi ofensaţi că unii sugerează că aceste restricţii ar trebui menţinute pentru stoparea unui tsunami imaginar de infractori needucaţi şi nespălaţi”, a continuat el.
Antonescu a citat datele care arată că 62 la sută dintre românii din Marea Britanie nu au pe nimeni în întreţinere, 32 la sută au doar un copil, iar în 2012 au fost doar 300 de cereri de ajutoare pentru copii. Statisticile Poliţiei Metropolitane arată o scădere cu 50 la sută a arestărilor în rândul românilor la Londra, de la 3.400 în primele trei luni ale lui 2012, la 1.700 în primele luni ale anului în curs.