0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportANI explică BEC de ce nu poate candida Mircea Diaconu

ANI explică BEC de ce nu poate candida Mircea Diaconu

Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European, se arată într-o informare trimisă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ieri, Biroului Electoral Central (BEC).

Citeşte şi: Patru ONG-uri: Principiul integrităţii trebuie aplicat şi candidaturilor la Parlamentul European

Documentul trimis de ANI către BEC arată că Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai pentru că a fost declarat incompatibil în 2012 şi are interdicţie la ocuparea unor funcţii publice până în 2015. Precizările ANI au fost făcute în condiţiile în care ieri a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor la europarlamentare. Mircea Diaconu anunţase că este aproape de strângerea celor 100.000 de semnături necesare, şi că şi-ar putea depune candidatura în jurul orelor 22.00.

ANI, însă, a explicat BEC de ce nu poate candida Diaconu, chiar dacă va strange cele 100.000 de semnături.

Astfel, potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2012, starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu “a fost menţinută definitiv şi irevocabil”, acesta aflându-se şi sub interdicţia prevăzută de lege de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani, adică până în 2015. 
În scrisoarea transmisă BEC de preşedintele ANI Horia Georgescu se  arată faptul că, deşi în prima teză a alin. (2) din art. 25 din Legea 176/2010 se precizează faptul că „persoana eliberată din funcţie urmare a constatării incompatibilităţii este decăzută din dreptul de a ocupa o funcţie timp de trei ani, cu excepţia celor electorale”, în a doua teză legiuitorul menţioneză expres, cu titlu de excepţie, faptul că „dacă acea persoană a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioada de trei ani”.

ANI: prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie

Mircea Diaconu a susţinut că termenul din lege “aceeaşi funcţie”  înseamnă că el nu mai poate fi senator, calitate în care a fost declarat incompatibil, dar poate fi europarlamentar. ANI susţine, însă, că prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie aleasă, întrucât legislaţia nu face distincţie între funcţiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European – sau alte categorii de autorităţi formate ca urmare a unui proces electiv. Potrivit documentului ANI, “a accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condiţiile legale având în vedere faptul că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar, ar însemna nerespectarea scopului normei juridice şi anume acela de prevenire şi sancţionare a stării de incompatibilitate”.

Pericolul precedentului

De asemenea, susţine ANI, aceasta ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generându-se premisele încălcării reglementărilor privind interdicţiile de a ocupa o funcţie şi pe cale de consecinţă cetăţenii cu drept de vot ar fi reprezentaţi de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate. Cu alte cuvinte, dacă Mircea Diaconu ar putea candida, s-ar creea un precedent pentru toţi politicienii declaraţi incompatibili.

Citeşte şi: Ponta: Dacă Diaconu va lua şi voturi de la PSD pentru PE, nu mă supăr

Diaconu se afla, ieri, în ultima zi a strângerii celor 100.000 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii la europarlamentare. În 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare. Decizia lui Diaconu a venit după ce liberalii l-au retras de pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă