Andreea Păstârnac, propunerea MAE pentru postul de ambasador al României în Statul Israel, a primit, marţi, avizul pozitiv al membrilor comisiilor parlamentare de politică externă cu vot în unanimitate, informează Mediafax.
În timpul auderii în comisii, Păstârnac a arătat că relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte bune, fiind denumită în anii trecuţi ca „un parteneriat restrâns”, însă este nevoie de dezvoltarea cooperării pe domenii sectoriale cum ar fi agricultura şi cercetarea ştiinţifică, pentru „a da o nouă dinamică” relaţiei bilaterale.
„Axa de dezvoltare viitoare este dată de domeniul cercetării (…) Intensificarea cooperării ar reprezenta o modalitate de a da o nouă dinamică, de a introduce România într-un domeniu de excelenţă şi a avea un beneficiu sigur pentru următoarea decadă”, a afirmat Păstârnac.
Ea a arătat că de trei ani se poartă negocieri pentru încheierea unui acord privind cercetarea ştiinţifică cu această ţară, în condiţiile în care tot mai multe state membre UE au încheiat deja astfel de acorduri, în afara acordurilor generale ale Uniunii.
Păstârnac a mai arătat că sunt necesare proiecte adresate identităţii culturale româneşti a celei de-a doua şi a treia generaţii de tineri evrei, urmaşi ai generaţiei plecate din România, care s-a micşorat statistic în ultimii ani.
Totodată, ea a afirmat că la 10 ani de la publicarea raportului Wiesel este nevoie ca prin cooperarea cu partenerii israelieni de la Yad Vashem să fie subliniat şi rolul românilor care au dat exemple extraordinare de altruism şi toleranţă, implicându-se în salvarea de evrei în perioada Holocaustului.
Andreea Păstârnac a fost ambasador în Cipru în perioada 2006-2011. În vârstă de 45 de ani, Păstârnac este în prezent director general pentru Orientul Mijlociu în Centrala MAE şi a mai ocupat anterior funcţii de conducere în minister. Diplomat de carieră, ea are un doctorat în studii ebraice, vorbind şi limbile engleză şi franceză.