35.000 de persoane ar fi beneficiarele acestui proiect, iar efortul bugetar va fi de 35 de milioane de lei pe lună. „Însă în raport cu suma propusă şi momentul acordării (…) nu putem fi de acord că reprezintă o soluţie sau o compensare pentru faptul că s-au îngheţat salariile poliţiştilor”, afirmă preşedintele sindicatului, Cosmin Andreica.
Sindicatul Europol a transmis, printr-un comunicat de presă, că a avut, joi, o întâlnire cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, la care a participat şi ministrul Lucian Bode.
Reprezentanţii Europol au afirmat că ministrul a făcut o prezentare ce se dorea a fi o reacţie la nemulţumirile poliţiştilor şi a precizat unele măsuri de care au beneficiat poliţiştii. Astfel, în 30 decembrie 2020 s-a stabilit procedura privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 şi neaplicat din 2017, de care vor beneficia aproximativ 76.000 de angajaţi MAI (poliţişti, jandarmi, pompieri, personal contractual/civil) şi însumează un efort bugetar de 119 milioane lei, adică 130 lei brut/angajat.
„Acest drept reprezintă o restanţa salarială şi nu putem considera că se poate pune problema că prin această măsură se ameliorează îngheţarea salarială. Prin OUG 226/2020 „ordonanţa austerităţii” poliţiştii vor putea să îşi reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situaţia în care nu au beneficiat de el. De această măsură beneficiază toate categoriile de bugetari din România, sens în care nu am înţeles de ce este considerat ca fiind un „beneficiu” exclusiv pentru personalul din MAI”, se arată în comunicat.
De asemenea, ministrul MAI a precizat că va susţine recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, pentru ca urmaşii personalului MAI din reţeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaş şi că va mai susţine actualizarea cu rata inflaţiei şi creşterea normei de hrană, măsură de care vor beneficia 32.000 de angajaţi din MAI şi care are un impact de 103 milioane.
Lucian Bode a transmis, conform reprezentanţilor Europol, că va susţine în viitor ca sporul de suprasolicitare neuropsihică (sporul de „judiciar”) să fie mărit de la 10%, ceea ce ar însemna un efort bugetar de 185 milioane/an.
De asemenea, ministrul a precizat că are în vedere ca, în anul 2021, să fie organizate examene de admitere în şcolile de agenţi de poliţie şi chiar concursuri de încadrare din sursă externă întrucât deficitul de personal este de 23.000 de posturi.