9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPe timpul vizitei Suveranului Pontif Papamobilul va fi înmatriculat la SPP

Pe timpul vizitei Suveranului Pontif Papamobilul va fi înmatriculat la SPP

Conform unei Ordonanțe de Urgență care a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, Guvernul Dăncilă “autorizează Serviciul de Protecție și Pază să înregistreze în evidențele proprii, cu număr unic, autovehiculele în care se deplasează Sanctitatea Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate pe teritoriul României în perioada 31 mai – 2 iunie 2019”, astfel încât aceste mașini să aibă drept de circulație pe drumurile publice din România.

Automobilele folosite de delegația Suveranului Pontif vor fi puse la dispoziție de partea română – cel mai probabil de către SPP, întrucât Papa are rang echivalent celui de șef de stat.

Mașinile SPP vor purta numere de Vatican

La cererea reprezentanților Vaticanului, ele vor trebui să poarte nu numere românești, ci aceleași numere folosite de Suveranul Pontif pe teritoriul Vaticanului și pe parcursul tuturor vizitelor sale în străinătate. În mod normal, în absența acestei Ordonanțe de Urgență, autoritățile române aveau dreptul să atribuie papamobilului doar un număr obișnuit, românesc.

OUG 32 nu precizează ce numere vor primi autovehiculele pe care le va folosi Papa Francisc, pe timpul vizitei sale în România, ci indică doar faptul că plăcuțele de înmatriculare vor fi de culoare albă, iar cifrele și literele de pe ele vor fi de culoare roșie. Totuși, se poate presupune că mașina în care va fi transportat Suveranul Pontif va purta numărul folosit, în mod tradițional, de acesta: SCV 1.

Textul aceluiași act normativ, OUG 32 / 2019, care acordă dreptul de înmatriculare a papamobilului la SPP, mai precizează, în mod expres, că Ordonanța de Urgență menționată este valabilă doar în perioada 27 mai – 7 iunie 2019 și că numărul de înmatriculare unic atribuit papamobilului este valabil în România „exclusiv în perioada vizitei”.

Papa Francisc vizitează România, în anul 2019, la invitația președintelui  Klaus Iohannis, a autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România. Suveranul Pontif urmează a se întâlni cu șeful statului român, cu premierul, cu patriarhul Daniel și cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Logo-ul aceste vizite este conceput în culorile drapelului național al României, iar motto-ul vizitei este ”Să mergem împreună!”.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vizitează România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost în țara noastră în anul 1999. Evenimentul de acum 20 de ani a reprezentat prima vizită a unui Suveran Pontif într-un stat majoritar ortodox.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă