23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiOctavian Berceanu, cârtița de la Romsilva (P)

Octavian Berceanu, cârtița de la Romsilva (P)

Environmental Investigation Agency (EIA) din SUA a prezentat raportul “ Jaful pădurilor din România “ dezvăluind , după luni de zile de investigații în pădurile, depozitele și fabricile de lemn din România, cum sunt tăiate ilegal mii de hectare de păduri, fenomen care, în afara pagubelor de miliarde de dolari, poate produce efectul desertizare în mai multe zone ale țării .

Raportul, însoțit de fotografii și de filmări, dovezi clare ale dezastrului din pădurile virgine și parcurile naționale a fost prezentat de David Gehl, investigator EIA. Acesta a dezvăluit cum a decurs ancheta în România, cum au fost urmărite camioanele și cum a monitorizat împreună cu EIA tăierile ilegale din țara noastră.

Furturile din păduri din ultimii ani sunt estimate de specialiști la peste 6 miliarde de dolari, controlul pădurilor aflându-se sub influența mafiei lemnului care folosește metodele defrișărilor sălbatice așa cum afirma deputatul Garda Dezso, doctor în istorie, care prin armele parlamentare a încercat să se opună deșertizării țării.

Cine se află în spatele acestor defrișări masive din ultimii ani și cum au reușit firmele să păcălească autoritățile ani de zile sunt întrebări care macină orice cetățean de bună credință care vede dezastrul din jur și pericolul la care este expusă populația.

În acest articol abordăm un subiect extrem de delicat. Jurnaliștii au tot scris în ultimii ani de tot felul de personaje care erau angajate la companii de stat, dar care făceau afaceri și în mediul privat. Erau deci într-o incompatibilitate evidentă. Unul dintre aceste personaje este Octavian Berceanu, inginer de profesie. La cei 41 de ani ai săi, el se declară un activist de mediu, cu toate că trecutul său este unul extrem de controversat.

Octavian Berceanu are un CV stufos. El  susține, după cum am precizat, că pasiunea sa este mediul, mai exact  protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Printre multele funcții pe care le-a deținut, a fost cea de inspector în cadrul Romsilva în două perioade, 1999-2003 și 2004-2007.

În toți acești ani, Berceanu a fost funcționar public ca angajat Romsilva, dar în același timp a fost și acționar la unele societăți care se ocupau cu tăierea lemnului.  În anul 2004, a fost fondatorul companiei Pro Garden, care avea ca obiect de activitate sivilcultura, exploatarea forestieră și servicii anexe. Aici apare o informație cu adevărat importantă. Conform Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva din 25.09.2003,art. 36, Octavian Berceanu se afla în incompatibilitate prin statutul de asociat în două SRL-uri, PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL, care aveau obiecte de activitate similare cu obiectului de activitate al regiei, fapt interzis prin regulament precum și prin dispozițiile și reglementările legale în domeniu.

Povestea merge însă mai departe. Peste numai doi ani, în 2006, Berceanu era asociat la o firmă similară, societatea Zsoel Berus SRL din Brașov. Atunci când au apărut probleme pe piață și a crescut presiunea publică societatea a fost cesionată unui interpus și a fost schimbat numele pentru a i se pierde urma.

În anul 2008, a pus bazele societății Ghecos Impex. Aceasta avea sediul în Periș și se ocupa prin intermediari de comerțul cu material lemnos. De această societate, Berceanu își amintește abia în anul 2017, când o trece în declarația de interese.

Dar să vedem și cine erau directorii Romsilva în anii în care Berceanu era angajat acolo. Aceștia au fost: Ion Dumitru (2003-2004), Simion Maftei (2005) și Dan Ioan Aldea, director general până în august 2008. Ei au fost implicați în scandaluri. De exemplu, Ion Dumitru a fost condamnat condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Faptă pentru care totuși Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea definitivă.

Contactat de gazetadestiri.ro, Octavian Berceanu a răspuns, pe rând, acuzațiilor aduse. Prima dată a dat explicații în legătură cu faptul că a lucrat ca inspector Romsilva, dar a fost și acționar în firme care se ocupau cu tăierea lemnului. ,,Nu am fost simultan pe aceleași joburi, pentru că am avut perioade în care am lucrat la Romsilva și perioade în care nu am lucrat la Romsilva. Mi-ar trebui să găsesc cartea de muncă, ca să văd… Am avut în 2004, când nu am lucrat pentru Romsilva, pur și simplu mi-am dat demisia de acolo și am avut alte joburi”, a spus Berceanu.

Acesta a dat explicații și pentru societatea Ghecos Impex. Repetăm, una apărută în anul 2008, dar pe care el a trecut-o în declarația de avere abia în anul 2017. Practic, Berceanu a fost într-o situație descrisă perfect de vorba românească “lupul paznic la stâna cu oi”.  El  a dat explicații. ,,Eu nu am fost niciodată la sediul firmei, nu am avut treabă cu firma respectivă, nu am semnat nimic pe firma respectivă. Era o firmă depozit materiale de construcții, atâta tot. Nu am avut niciun beneficiu, nimic”, a spus Berceanu.

Declarațiile sale au vizat și problema incompatibilității ca angajat Romsilva, în perioada în care era asociat la firmele PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL. ,,În perioada respectivă m-am ocupat de grădinărit. Nu am avut nicio activitate incompatibilă cu Romsilva, absolut niciuna. Romsilva nu are așa ceva în activitatea curentă și nu are niciun fel de atribuții în zona asta, în proiectare grădini. Pe de altă parte, ce făceam la Romsilva era pe partea asta, a tăierilor ilegale, indiferent unde am fost angajat. Și dacă aș fi avut probleme, m-ar fi mâncat de viu cei pe care i-am lăsat fără lemn prin tăieri ilegale. Ștergeau cu mine pe jos imediat atunci”, a declarat Octavian Berceanu.

Ideea care se desprinde este următoarea. Jaful pădurilor din România a fost susținut din interior de foștii directori din Romsilva, de inspectorii silvici corupți, de șefii ocoalelor silvice, de cei mai perfizi funcționari publici care aveau acces la toate informațiile confidențiale , într-un cuvânt de “cârtițele din sistem“.

Mai facem o precizare. Toți avertizorii de integritate din cadrul Romsilva, care au detalii cu privire la activitatea ilegală lui Octavian Berceanu și la implicarea acestuia în tăierile ilegale de păduri, ne pot transmite informații pe adresa de email contact@gazetadestiri.ro.

Legăturile periculoase ale lui Octavian Berceanu cu directorii Romsilva și activitatea infracțională a acestuia, dar și conflictele create în Consiliul General al Municipiului București pe tema unor interese imobiliare, vor face obiectul viitoarelor articole de presă și reportaje pe această temă.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă