Foto: INQUAM PHOTOS

Nelu Tătaru: În acest moment București nu se încadrează la carantinare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune că decizia de intrare în carantină a unei localități se ia pe baza unui punctaj, nu doar a ratei de incidență a cazurilor de infectare cu Covid-19 din ultimele 14 zile.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 26.11.2020 - 09:26

București nu se încadrează în acest moment în scenariul ce impune intrarea în carantină pentru două săptămâni, a precizat miercuri seară Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, chiar dacă rata de infectare este de 6,62 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, peste valoarea de 6 de la care autoritățile recomandă intrarea în carantină.

„O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI, atunci sunt 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează.”, a explicat Nelu Tătaru într-o emisiune la B1 TV.

Ministrul Sănătății a adăugat că se fac eforturi pentru mărirea numărului de paturi în secțiile de Terapie Intensivă și că în zilele următoare la spitalul Monza Metropolitan vor fi operaționalizate 30 de paturi în secții ATI, 30 paturi în zona de terapie intermediară și 12 paturi pentru cazurile medii severe.

„La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria.”, a mai spus Nelu Tătaru.

Tot miercuri seară, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu se pune problema intrării în carantină a Capitalei după ce specialiștii în epidemiologie care analizează situația unităților medicale din București și incidența infectării cu Covid-19 au stabilit că măsura restrictivă nu se impune în acest moment.

Comentarii