21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiNegocieri la Chișinău. România vrea să se implice în rezolvarea crizei transnistrene

Negocieri la Chișinău. România vrea să se implice în rezolvarea crizei transnistrene

Ministrul Ramona Mănescu a anunțat, miercuri, că Guvernul de la București este gata să ofere Guvernului Republicii Moldova “orice tip de asistență și expertiză” în vederea rezolvării conflictului din Transnistria.

Șefa diplomației române a făcut această declarație la Chișinău, în prezența omologului său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

Ramona Mănescu a precizat că pentru România este esențială “reglementarea” situației din zona Nistrului, cu condiția respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.

Mesajul transmis de Ramona Mănescu a fost salutat de șeful diplomației de la Chișinău, care a precizat că România și Republica Moldova “au o abordare comună” în vederea soluționarii crizei din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Pe de altă parte, cei doi oficiali au analizat proiectele energetice comune, cel mai important vizând gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, considerat un obiectiv strategic. Prelungirea magistralei Iaşi-Ungheni până la Chişinău va permite Republicii Moldova să-şi diversifice sursele de energie şi să fie mai puțin dependentă de importul de gaze din Rusia.

Lucrările vizează construirea unei conducte cu o lungime de 120 de kilometri, a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în zona Ungheni) precum și a unui centru de dispecerizare în localitatea Ghidighici. Linia de transport de gaze dintre Ungheni și Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău. Ramona Mănescu a afirmat, ieri, că în primăvara anului 2020, acest gazoduct va fi complet operațional.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă