Tanczos a spus într-o conferință că în februarie a fost emisă o derogare pentru extragerea unui urs din zona respectivă, iar acum „trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere”.
Ministrul nu s-a abținut însă să facă judecăți de valoare la adresa propriilor colegi. „Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept (…) să primesc raportul oficial”, susţine el. Tanczos mai afirmă că vor fi reanalizate procedurile pentru acordarea derogării. „În cazul de faţă se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea”, a adăugat el.
Ministrul a mai spus că există un ordin de derogare emis de Minister pe data de 17 februarie, care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare, acest ordin a fost publicat în Monotorul Oficial, iar executarea este sarcina asociaţiei de vânătoare.
Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agenţiile judeţene şi de către Garda forestieră din regiunea respectivă. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar – dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi în acelaşi timp trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere, potrivit ministrului, care a spus că așteaptă un raport oficial.
Tanczos a arătat că, din iulie 2019 şi până în prezent, la minister au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele fiind aprobate, iar altele respinse.
Tanczos Barna a subliniat că nu este de acord cu folosirea cotelor de intervenţie în alt scop decât „intervenţia imediată, precisă, pentru eliminarea acelui exemplar care creează probleme”.
„Nu are nicio logică ca această extragere să fie făcută de altcineva decât membrii acelei asociaţii de vânătoare. În cazul de faţă se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea. Vom reanaliza aceste condiţii pentru că intervenţia chiar şi prevenţia sunt două excepţii prevăzute inclusiv de Directiva Europeană care vin şi trebuie să rezolve problemele punctuale imediat pentru a înlătura un pericol şi punct, nimic altceva”, a susţinut el.
Întrebat care ar putea fi sancţiunile date în acest caz, Tanczos a răspuns: „În cazul în care un exemplar de urs este ucis fără respectarea legii sancţiunea pecuniară este de 30.000 de euro şi se face o urmărire penală şi se cercetează dacă se întrunesc condiţiile de faptă penală”.
Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. „Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu.