18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMinisterul Justiției propune reformarea Registrului Asociațiilor și Fundațiilor

Ministerul Justiției propune reformarea Registrului Asociațiilor și Fundațiilor

Sub coordonarea secretarului de stat Mihai Paşca, Ministerul Justiţiei a demarat realizarea unei evaluări instituţionale a OG 26/2000 şi, împreună cu asociaţiile şi fundaţiile interesate, doreşte să identifice şi să analizeze problemele care încă grevează activitatea ONG-urilor, potrivit unui comunicat.

Procedurile de înregistrare şi modificare a actelor organizaţiilor neguvernamentale, chiar şi după simplificările aduse OG 26/2000 anul trecut, prin Legea 276/2020, durează mult mai mult decât în cazul societăţilor comerciale, indică ministerul.

Dacă înfiinţarea unei societăţi comerciale durează, în medie, o săptămână, înfiinţarea unui ONG durează, peste o lună, uneori mai mult, datorită diferenţei dintre proceduri.

„O posibilă soluţie pe care o explorăm este transferul Registrului Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la Ministerul Justiţiei, respectiv grefele instanţelor de judecată, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Aceasta ar însemna integrarea registrului în sistemul IT de la ONRC, eventual şi cu adoptarea procedurilor ce se folosesc în cazul societăţilor comerciale”, menţionează Ministerul Justiţiei.

Ministerul invită în procesul de consultare publică toate organizaţiile neguvernamentale interesate.

Lansarea consultării se face în contextul accelerării procesului de transformare digitală a serviciilor publice din sistemul justiţiei şi ţinând cont de principiile UE pentru transformarea digitală/interoperabilitate: „citizen centric”, „once only”, „sharing and reuse”, „open data”.

Propunerile ministerului vizează:

* înregistrarea şi modificarea mult mai rapidă a actelor constitutive ale ONG-urilor;

* accesul mult mai simplu şi rapid la informaţiile privind ONG-urile;

* degrevarea instanţelor de judecată de aceste activităţi şi trecerea lor într-un sistem digitalizat, care deja şi-a dovedit eficienţa, cu renunţarea la dubla evidenţă – instanţe şi Ministerul Justiţiei.

* menţinerea tuturor garanţiilor privind neafectarea activităţii ONG-urilor ca urmare a simplificării şi eficientizării acestor proceduri;

* reglementarea altor aspecte ce ţin de activitatea organizaţiilor ce acţionează în zona societăţii civile.

„Tehnic, dorim ca modificările să asigure un acces la datele relevante, mai eficient şi mai rapid pentru cei implicaţi în ONG-uri, dar şi pentru restul cetăţenilor, asigurarea interoperabilităţii cu ECRIS IV şi ulterior ECRIS V (pentru transmitere automată de date, respectiv hotărâri judecătoreşti şi alte înscrisuri), cu bazele MFP, ale ANAF (pentru Codul fiscal), cu MAI (pentru cartea de identitate electronică), simultan cu reducerea riscurilor operaţionale şi cybersecurity”, mai explică Ministerul Justiţiei.

Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă