Reţelele de socializare şi-au spus din nou cuvântul în viteza de propagare a informaţiilor de presă. Anunţul uciderii liderului al Qaeda, Osama bin Laden, a făcut înconjurul lumii în timp record, însă prima menţiune a evenimentului a fost făcută pe platforma de micro-blogging Twitter.
Mesagerul este Keith Urbahn, şeful echipei lui Donald Rumsfeld, fostul secretar al departamentului de apărare american în mandatul preşedintelui George W. Bush.
Acesta a scris pe Twitter, cu câteva ore înainte de declaraţia oficială a preşedintelui Barack Obama, că „O persoană cu reputaţie mi-a spus că Osama bin Laden a fost ucis.” Urbahn a postat ulterior mai multe mesaje în care sublinia că informaţia nu este verificată şi că discursul preşedintelui ar putea fi despre cu totul altceva.
În cele din urmă informaţia a fost confirmată de liderul SUA.
Conform lui Keith Urbahn, sursa informaţiei sale era în legătură cu un producător de ştiri de la un canal TV, ceea ce denotă faptul că presa avea deja informaţia, însă nu o putea face publică fără o confirmare oficială.
Moartea lui Osama, în direct, pe Twitter
Dacă Urbahn a fost primul care a anunţat moartea liderului terorist, un pakistanez a relatat ÎN DIRECT, pe Twitter, acţiunea americanilor din care a rezultat uciderea lui bin Laden. Un consultant IT din oraşul Abbottabad, care scrie sub pseudonimul ReallyVirtual, a scris în timp real despre atac, potrivit versiunii online a France24.
Sohaib Athar a început să scrie mesaje în jurul orei locale 1 noaptea, plângându-se de raidurile elicopterelor şi apoi de o explozie care i-a cutremurat geamurile. Ulterior a revenit vorbind despre prăbuşirea unui elicopter, moartea unei familii şi mişcările armatei pakistaneze din zonă. Mai târziu, Sohaib a scris „Uh oh, sunt tipul care a scris în direct despre raidul Osama fără să ştie.”
Bărbatul afirmă că se afla la 2-3 kilometri de locul acţiunii, şi încerca să rămână în viaţă. În cele mai recente postări, el se arată obosit de toate cererile jurnaliştilor şi mesajele pe care le primeşte din toată lumea.
Cursul informaţiei în lume
Un blog al publicaţiei New York Times a realizat şi traseul informaţiei de la primele scurgeri, până la confirmarea oficială.
La ora locală 21:45, Dan Pfeiffer, directorul de comunicare al Casei Albe a anunţat faptul că preşedintele va ţine un discrus la 22:30. Mesajul a fost, de asemenea, transmis pe twitter.
Brian Williams, prezentator la ştirile de seară NBC, a declarat că unii jurnalişti au primit iniţial un e-mail din trei cuvinte: „Treceţi la treabă.”
Jurnaliştii nu ştiau la început că Barack Obama urma să vorbească desre uciderea lui Osama bin Laden. Unii jurnalişti din Washington au suspectat însă că discursul ar putea fi despre liderul al Qaeda.
Presa s-a abţinut de la a face publice speculaţiile despre uciderea celui mai căutat terrorist al planetei. Informaţia a fost publicată pe Twitter abia la ora locală 22:25, cu câteva minute înaintea discursului prezidenţial. Keith Urbahn a fost astfel primul om care a vorbit în public despre posibila ucidere a lui Osama.
La scurt timp, surse anonime de la Pentagon şi Casa Albă au început să ofere reporterilor aceleaşi informaţii. ABC, CBS şi NBC au întrerupt programele obişnuite aproape în acelaşi timp, în jurul orei 22:45.
Sursele guvernamentale au rămas anonime, nedorind să vorbească oficial înainte de anunţul lui Obama.
Deşi discursul preşedintelui era programat pentru 22:30, acesta a fost amânat de mai multe ori. CNN a spus în repetate rânduri că preşedintele şi-ar fi pregătit singur textul.
Anunţu său întârzia şi la ora 23, însă ştirea era déjà împrăştiată în întreaga lume. Zeci de mesaje apăreau în fiecare clipă pe Facebook cu numele lui Osama bin Laden.
Pagina de internet a The New York Post titra: „We got him!” (L-am prins.) Platforma online Huffingtonpost titra simplu „Mort.”
Cu mai mult de o oră întârziere, la ora 23:35, preşedintele făcea anunţul oficial. La acea oră se punea problema dacă preşedinţia va prezenta dovezi vizuale ale morţii teroristului.