Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Marian Oprișan prezintă situația la zi a aparatelor de testare pentru Covid – 19.
,, În acest moment, doar în 13 din cele 42 de județe ale României există aparate funcționale de testare. În mai multe județe există aparate, dar nu există kit-uri de testare. Prin urmare vorbim despre o imposibilitate, în masă, de testare a populației și, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese. Nu avem mai multe cazuri de COVID-19 nu pentru că au fost luate măsuri eficiente de limitare a apariției acestora, ci pentru că nu se fac teste, ceea ce reprezintă un pericol major, un atentat la sănătatea cetățenilor care nu știu, la acest moment, dacă în comunitățile lor există sau nu există persoane infestate cu COVID-19.
Mai mult decat atât, astăzi ne aflăm în situația absurdă în care directiile de sănătate publică și unitățile de primiri urgențe refuză să răspundă solicitărilor de testare pentru persoane care acuză afecțiuni respiratorii, dar care nu se află în stadiul de insuficiență respiratorie.
Astfel, persoanelor care prin natura muncii nu se pot izola (medici, polițiști, ingrijitori, personal DGASPC etc) și manifestă simptomatologie asociată COVID 19, li se refuză testarea epidemiologică și li se recomandă tratament simptomatic ambulatoriu, chiar cu riscul de a propaga răspândirea virusului în contextul în care trebuie să își desfăsoare neîntrerupt activitatea.
În acest context, în calitate de Președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, vă solicit instituirea unui sistem național eficient și unitar de răspuns și acțiune care să se desfășoare pe următoarele paliere:
· Monitorizarea permanentă prin testare si evaluare a stării de sănătate a personalului care asigură implementarea măsurilor de ordine și siguranță (poliție, jandarmerie, ISU, armată etc).
· Monitorizarea permanentă prin testare si evaluare a stării de sănătate a personalului medical din spitale și nu numai (incluzând structurile serviciilor de ambulanță, SMURD, medicină de familie, voluntarii care vor activa în structurile de sănătate etc).
· Monitorizarea permanentă a persoanelor instituționalizate și a personalului care deservește aceste structuri, în care, în lipsa unui control eficient, permanent și riguros, riscul de contaminare crește exponențial.
,,Cer imperios Președintelui, Guvernului României, Ministrului de Interne si Ministrului Sănătații sa dea dovadă de patriotism, de implicare si bună credintă si să dispună măsuri urgente care să aibă in prim plan cetătenii și interesul unic al apărării sănătății și vieții acestora.
Atașez, în continuarea acestei scrisori, situația la zi cu aparatele de testare pentru COVID-19 din România.” a trasnmis Marian Oprișan
Situație aparate de testare pentru – COVID19 în funcțiune