4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. URAGANUL SANDY PARALIZEAZĂ SUA - Cum se pregătesc americanii pentru...

UPDATE. VIDEO. URAGANUL SANDY PARALIZEAZĂ SUA – Cum se pregătesc americanii pentru ASEDIU

UPDATE 3:  Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a insistat luni ca locuitorii vizaţi de ordinul său de evacuare să îl respecte „imediat”, insistând asupra pericolului iminent reprezentat de uraganul Sandy, relatează AFP.

„Dacă nu aţi făcut deja acest lucru şi aveţi un mijloc cu care să plecaţi, faceţi-o imediat. Condiţiile se deteriorează foarte rapid, iar fereastra pentru a pleca în deplină siguranţă este pe cale să se închidă”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Duminică, Bloomberg a ordonat evacuarea obligatorie a 375.000 de persoane care locuiesc în zonele inundabile ale oraşului New York, dar mulţi nu au făcut acest lucru.

„Este o furtună care poate să vă ucidă cu uşurinţă”, a insistat el, adăugând că apogeul este aşteptat în cursul serii, începând cu ora 20.00 (marţi, 02.00 ora României), timp de patru ore, cu o creştere a apelor care ar putea ajunge pe alocuri la 3,5 metri, ploaie şi rafale violente de vânt.

–-

UPDATE 2: Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a anulat luni o deplasare electorală în statul Florida şi va rămâne la Casa Albă „pentru a supraveghea pregătirile” în vederea Uraganului Sandy.

Barack Obama şi-a ANULAT o deplasare în Florida din cauza uraganului Sandy

_ _ _ _

UPDATE 1: Cozi imense s-au format, duminică, la magazine de produse alimentare şi supermarketuri în New York, locuitorii oraşului cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului Sandy, ca sticle de apă, pâine, produse proaspete, baterii, relatează AFP, citată de Mediafax.

Un newyorkez, Doug Barotra, se aşteaptă la ceea ce este mai rău odată cu apropierea uraganului. După 45 de minute de stat la coadă, el iese din supermarket cu braţele pline cu peste 50 de canete de bere.

VEZI ŞI FOTO: Cât de devastator este uraganul Sandy şi cum se pregătesc americanii de ASEDIU

„Atât timp cât nu este întrerupt curentul, cred că voi supravieţui”, declară el, înaintând cu greu sub greutatea berii, pe 3rd Avenue, către apartamentul său din Mid-town, în centrul Manhattanului. „Locuiesc la etajul 18. Dacă se întîmplă ceva, rămân acasă”, spune el.

În oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminică la magazinele de produse alimentare şi supermarketuri. Newyorkezii fac cumpărărturi ca pentru o adevărată stare de asediu, de la apă, pâine şi produse produse proaspete şi până la baterii.

Uraganul Sandy, numit „Frankenstorm” din cauza apropierii Halloweenului, miercuri, este aşteptat cu febrilitate. El ar urma să atingă zona de coastă marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts, şi să fie resimţit dur la New York.

La supermarketurile din lanţul Trader Joe de pe Upper West Side şi Union Square, cozile ajung în stradă. Angajaţii lasă să intre câte puţini clienţi. Oamenii sunt nemulţumiţi.

„Mă duc să văd ce au reuşit să stocheze prietenii mei”, spune nemulţumită Lisa Nichols, o studentă la arte.

Furtuna provoacă numulţumire. La ora locală 19.00 (luni, 1.00, ora României), metroul, cu cea mai densă reţea din America de Nord, urma să fie oprit temporar, la fel ca toate autobuzele din oraş, lăsându-i pe newyorkezi „prozonieri” în cartierele în care locuiesc.

Battery Park, la extremitatea sudică a cartierului Manhattan, East Village şi zonele cu risc de pe malurile râurilor Hudson şi East River, urmează să fie evacuate din cauza riscului de inundare, a ordonat duminică primarul Michael Bloomberg. În total este vorba despre 375.000 de persoane.

Ca adăposturi, oraşul a deschis 72 de şcoli şi alte clădiri pentru evacuaţi, dar primarul a avertizat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să poată să doarmă la prieteni timp de câteva zile. Cu toate acestea, numeroşi locuitori au sugerat că nici nu se pune problema să îşi părăsească domiciliile.

Umplând saci cu nisip pe care îi aşază la aleea către casa sa din Coney Island, în Brooklyn, Richard Bogart este unul dintre aceştia din urmă.

„Am auzit ordinul, dar atunci când a lovit (uraganul) Irene anul trecut, pivniţa a fost inundată şi trebuie să fiu aici în caz că se întâmplă din nou”, a argumentat el.

În august 2011, uraganul Irene a provocat moartea a 47 de persoane şi pagube în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari. Nivelul apelor a atins 1,5 metri.

De această dată se aşteaptă ca nivelul apei să fie de două ori mai mare, din cauza mareei.

În statul New York, aproximativ 1.100 de militari din cadrul Gărzii Naţionale se află în stare de alertă. Aproximativ 200 vor efectua acţiuni de patrulare pe străzile din Manhattan, iar alţi aproximativ 300 în alte districte din oraş.

Cei care refuză evacuarea nu riscă să fie arestaţi, a declarat Michael Bloomberg, ci doar să fie consideraţi „egoişti”, în cazul declanşării unor operaţiuni de salvare care ar fi putut să fie evitate.

_ _ _ _

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale oraşului în aşteptarea sosirii uraganului Sandy, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Este o furtună gravă şi periculoasă”, a justificat Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oraşul New York a închis şi reţeaua de transport public, inclusiv metroul, în aşteptarea uraganului Sandy, a anunţat guvernatorul statului, Andrew Cuomo, relatează AFP. Apa ar putea depăşi trei metri, iar viteza vântului va ajunge la 112 km/h, în anumite regiuni din New York.

În afară de metrou, oraşul cu opt milioane de locuitori a decretat, de asemenea, închiderea parcurilor, a zonelor de joacă şi a plajelor duminică după-amiază (luni, ora 1.00 a României).


3.200 de zboruri au fost anulate duminică pe aeroporturile din New York, cel mai mare oraş din Statele Unite, şi din alte oraşe de pe coasta de est.

Sute de zboruri au fost anulate duminică pe aeroporturile din New York, cel mai mare oraş din Statele Unite, şi din alte oraşe de pe coasta de est, în aşteptarea uraganului Sandy, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Air France a anulat toate zborurile prevăzute pentru luni către New York şi Washington, în timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne. Aeroportul din New York ar urma să rămână deschis duminică, potrivit autorităţilor, care au avertizat însă pasagerii în privinţa unor eventuale perturbări ale traficului aerian.

Barack Obama le cere americanilor să trateze cu seriozitate uraganul Sandy

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut duminică cetăţenilor americani să trateze „cu foarte mare seriozitate” potenţialul pericol pe care îl reprezintă sosirea uraganului Sandy pe coastele Statelor Unite şi să urmeze recomandările autorităţilor, relatează AFP.

Furtuna „nu a atins coasta încă. Nu ştim încă unde va lovi sau unde va fi impactul cel mai important şi de aceea este important să fim pregătiţi să reacţionăm masiv şi repede”, a declarat el jurnaliştilor în timpul unei vizite la Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă (FEMA).

În opinia preşedintelui, Sandy reprezintă o „furtună importantă şi îngrijorătoare”. Uraganul se „deplasează lent”, a amintit el, ceea ce creşte riscul de inundaţii, în timp ce ploi torenţiale sunt aşteptate la trecerea furtunii care va atinge coasta marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts.

El a asigurat, de asemenea, că persoanele afectate de intemperii vor primi ajutorul de care vor avea nevoie.

Uraganul Sandy, format în Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, şi suflă pe o întindere foarte mare, de cel puţin 800 de kilometri, potrivit Centrului naţional pentru uragane, cu sediul la Miami.

Efectele acestuia s-au făcut simţite duminică de-a lungul coastei, mai ales în North Carolina şi Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza creşterii nivelului apelor. Pagubele provocate de uraganul Sandy ar putea ajunge la 1 miliard de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă