Trei nave guvernamentale chineze au pătruns joi dimineaţă în apele teritoriale ale unor insule administrate de Japonia în Marea Chinei de Est, a anunţat paza japoneză de coastă, preluată de AFP.
Cele trei vase de supraveghere maritimă au intrat în jurul orei 07.00 (00.00, ora României) în zona de 12 mile marine (circa 22 de kilometri) ce înconjoară Insula Uotsuri, au precizat sursele într-un comunicat, potrivit Realitatea.net.
Citeşte şi CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Ambasadorul chinez, convocat la Tokyo în legătură cu insulele Senkaku
Uotsuri face parte din Arhipelagul Senkaku, administrat de Japonia, însă revendicat cu forţa de China sub numele Diaoyu.
Beijingul trimite cu regularitate nave, dar şi avioane uneori, în jurul acestui arhipelag nelocuit, după ce statul japonez a naţionalizat în septembrie trei din cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor nipon.
Citeşte şi Premierul japonez promite un răspuns la „provocările” Chinei
Diferendul teritorial s-a agravat brusc la acea dată, fiind marcat în special de o săptămână de manifestaţii antijaponeze, uneori violente, ce au avut loc pe întreg teritoriul Chinei.
În faţa escaladării tensiunilor, Tokyo a anunţat recent crearea unei forţe speciale de 600 de persoane şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja Arhipelagul Senkaku.
Arhipelagul Senkaku/Diaoyu este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei). În afara poziţiei sale strategice, arhipelagul ar dispune de hidrocarburi în adâncuri, încheie AFP.