5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCRIZA SIRIA. SUA sunt convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic

CRIZA SIRIA. SUA sunt convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic

CRIZA SIRIA. Statele Unite sunt convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic la 21 august, a declarat vineri secretarul de Stat american John Kerry, transmite Mediafax.

Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, difuzat de Casa Albă şi care se sprijină pe surse „multiple”, Guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic în acest atac, fiind „foarte improbabil” ca acesta să fi fost comis de rebeli. 

Acest document a fost publicat în momentul în care secretarul de Stat John Kerry vorbea despre o eventuală acţiune „cu ţintă precisă” împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru a pedepsi acest atac.

„Statele Unite conchid cu o convingere fermă că Guvernul sirian a comis un atac cu arme chimice în suburbiile Damascului la 21 august 2013”, afirmă acest document, care a fost promis de Casa Albă de la jumătatea săptămânii.

„Conchidem, în plus, că regimul (Assad) a recurs la un agent neurotoxic în timpul acestui atac”, potrivit aceleiaşi surse.

Serviciile de informaţii americane au oferit, de asemenea, o estimare a numărului de victime, subliniind că această cifră riscă să crească.

Citeşte şi LIVE TEXT. Criza din SIRIA se acutizează. În lipsa aliaţilor, Obama ar putea interveni singur

„O estimare preliminară a administraţiei americane stabileşte că 1.429 de persoane au fost ucise în atacul chimic, dintre care cel puţin 426 de copii”, potrivit documentului.

Textul, ajustat pentru a nu compromite sursele americane, respinge, de asemenea, teoria apărată de Damasc şi Rusia, potrivit căreia rebelii ar fi responsabili de acest atac.

„Noi conchidem că scenariul potrivit căruia opoziţia a comis atacul din 21 august este foarte improbabil”, susţin serviciile de informaţii.

Potrivit aceleiaşi surse, „elemente folosite de serviciile de informaţii pentru a ajunge la această concluzie includ date despre pregătirile pentru acest atac efectuate de regim şi modul în care au fost făcute acestea”.

Raportul menţionează, de asemenea, „multiple surse de informaţii privind atacul însuşi şi efectele sale, observaţiile noastre după atac şi diferenţele dintre capacităţile regimului şi cele ale opoziţiei”.

„Concluzia noastră privind convingerea fermă (că regimul a comis atacul chimic) este poziţia cea mai fermă pe care comunitatea de informaţii o poate lua fără să o poată confirma”, subliniază raportul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă