După declaraţia lui Barack Omaba, de sâmbătă seara, conform căreia SUA sunt pregătite pentru o intervenţie militară în Siria, îngrijorarea a cuprins întreaga lume.
Preşedintele a subliniat însă că, deşi poate să facă acest lucru fără aprobarea Congresului, va cere totuşi ca parlamentarii să ia o decizie favorabilă bombardării ţintelor siriene
VĂ RECOMANDĂM ŞI: SUA susţine că are dovezi despre folosirea gazelor în Siria
CNN a încercat să găsească răspuns pentru cele mai arzătoare probleme, având în vedere întorsătura lucrurilor după declaraţiile celor liderilor Rusiei şi SUA. Jurnaliştii de la CNN spun că sunt atât de multe părţi implicate în această poveste complicată, încât este greu să se ţină pasul cu desfăşurarea ameţiotoare a evenimentelor.
SUA merg la război cu Siria?
Nu, cel puţin nu încă. Chiar dacă Obama a spus că vrea să bombardeze ţintele siriene, după ce regimul sirian a folosit arme chimice luna trecută, el spune că vrea să aştepte binecuvântarea Congresului.
CITIŢI ŞI: Primele reacţii ale lui Bashar al-Assad după declaraţiile lui Barack Obama. Ce spune liderul sirian
Când va decide Congresul ?
Nu prea curând. Parlamentarii nu se vor întoarce la Washington până la 9 septembrie. Dar Comitetului pentru Relaţii Externe a Senatului spune că va organiza o audiere privind Siria de marţi.
Pot parlamentarii să ia o decizie mai devreme?
Pot, doar dacă se întrunesc pentru o dezbatere de urgenţă. Dar Obama a spus că nu va cere asta, iar generalul Martin Dempsey i-a sugerat că este bine să aştepte, mai ales că o mică întârziere nu va pune în pericol acţiunea militară.
Îl va sprijini Congresul pe Barack Obama?
Obama ar putea oricum să meragă la război. Parlamentarii nu vor o repetare a violenţelor din Irak.
CITIŢI: Preşedintele SUA, Barack Obama: Am autoritatea de a inteveni militar, fără sprijinul Congresului
De ce se ezită?
Unii politicieni, cum ar fi senatorul republican Ted Cruz, consideră că SUA ar trebui să acţioneze doar în cazul în care există o ameninţare clară la adresa securităţii naţionale. Senatorii John McCain şi Lindsey Graham spun că ei doresc doar înlăturarea lui Al-Assad de la putere.
Preşedintele poate lansa o acţiune militară fără acordul Congresului, însă va trebui să notifice această decizie în termen de 48 de ore. Însă numai pentru că poate să facă acest lucru, nu înseamnă că va şi face acest lucru. ”Ar trebui să avem această dezbatere deoarece problemele sunt prea mari pentru mediul de afaceri”, a spus Obama sâmbătă.
CITIŢI: Spectaculoasa schimbare de direcţie a SUA, în ceasul al 11-lea
Ce spun americanii obişnuiţi?
Preşedintele SUA spunea că această decizie grea, pentru că nu a fost ales să ia decizii uşoare, o va lua pentru siguranţa oamenilor.
Un sondaj publicat săptămâna trecută a arătat că aproximativ 80% dintre americani spun că Obama ar trebui să obţină aprobarea Congresului.
Anunţul de sâmbătă atras însă proteste de război pe întreg teritoriul SUA.
Duminică, secretarul de stat John Kerry a declarat că sunt dovezi despre folosirea gazelor toxice în Siria.
Guvernul de la damasc susţine în continuare că nu a utilizat arme chimice în atacul din 21 august. Mai mult, sirienii spun că sunt pregătiţi pentru orice confruntări externe.
Reprezentanţii Coaliţiei Naţionale din Siria, s-au declarat dezamăgiţi că obama aşteaptă decizia Congresului. Ei spun că oamenii sunt sacrificaţi în fiecare zi şi că americanii le dau speranţe false privind salvarea lor.
Şi Comitetele Locale de Coordonare din Siria, un alt grup de opoziţie, se plânge că SUA doar l-a avertizat pe Assad şi că acest lucru nu a dus la nimic bun. ”În cele din urmă doar poporul sirian va plăti”, spun opozanţii.
VĂ RECOMANDĂM: Vladimir Putin, despre atacul cu arme chimice: ”dacă sunt probe, atunci să fie arătate”
Cum s-ar desfăşura un atac SUA?
Cinci nave de război americane cu rachete de croazieră Tomahawk sunt pregătite de luptă în Marea Mediterană . Tomahawk poate ţinti de la 1.000 de mile. Pot fi reprogramate să schimbe cursul. O astfel de rachetă costă aproximativ 1,2 milioane de dolari. Oficial, Siria nu are rachete anti-nave ci doar unele cu rază de acţiune de maximum 186 de kilometri şi mai multe tipuri de arme de suprafaţă.
Însă un atac asupra Siriei nu este eminent, mai subliniază jurnaliştii de la CNN, având în vedere faptul că Obama aşteaptă aprobarea Congresului.