2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecial„Catastrofă majoră" la New York

„Catastrofă majoră” la New York

Efectele devastatoare ale uraganului Sandy, care s-a abătut asupra estului SUA luni seară, cu vânturi de peste 135 km pe oră, l-au determinat pe preşedintele Barack Obama să decreteze stare de „catastrofă majoră”, iniţial în New York, apoi extinsă şi în New Jersey.

Milioane de americani din nord-est s-au trezit marţi dimineaţă fără curent electric şi cu inundaţii majore după trecerea mega-furtunii Sandy în regiunea cea mai populată din ţară, care a făcut cel puţin 17 victime. New York-ul era ieri total paralizat, devastat, fiind cel mai dur lovit, deşi efectele ciclonului sunt majore în întreaga regiune. Apele crescute ale East River şi Hudson River au inundat tunelele, în timp ce vânturile violente şi ploile torenţiale se abăteau asupra oraşului, trombe de apă au invadat străzile din sudul Manhattanului, şi în sectorul Battery Park, o parte a cartierului Chelsea, în vest, şi mai multe străzi din est. Întreruperile de curent electric au aruncat în întuneric jumătatea sudică a Manhattanului, imaginile zgârie-norilor fără lumină oferind o atmosferă de sfârşit de lume.  În subteran, furtuna a făcut daune istorice. „Metroul new-yorkez are 108 ani, dar nu a avut de-a face niciodată cu o catastrofă atât de devastatoare precum cea pe care am văzut-o noaptea trecută”, a declarat Joseph Lhota, directorul Autorităţii de control meteo. Din cauza creşterii apelor provocată de Sandy, au fost inundate şapte tunele.

Primul semnal pozitiv după trecerea ciclonului – nivelul apei a început să scadă la New York, anunţa primarul Bloomberg. Apele urcaseră  la 4,15 metri în cartierul Battery Park, în sudul Manhattanului, dar la câteva ore după trecerea ciclonului au scăzut la 3 metri şi continuau să scadă. Pe ansamblul statului New York, 1,5 milioane de persoane au rămas fără electricitate, iar purtătorul de cuvânt al guvernatorului Andrew Cuomo semnala cel puţin cinci victime, în timp ce autorităţile locale vecine din statele New Jersey, Pennsylvania, Virginia de Vest şi Carolina de Nord au anunţat alţi  morţi. Aceştia se adaugă celorlalte 67 de victime provocate de Sandy în ultimele zile în Caraibe, înainte de a se îndrepta spre nord, de-a lungul coastelor atlantice, şi a atinge solul SUA în New Jersey, luni seară.

Dig rupt

Creşterea apelor unui râu în New Jersey, din cauza ciclonului dar şi a mareelor, a provocat ruperea unui dig în comitatul Bergen, la câţiva kilometri de oraşul New York, incidentul  mobilizând importante resurse ale poliţiei şi gărzii naţionale pentru a veni în ajutorul locuitorilor din Moonachie.  Viitura ameninţă trei oraşe şi evacuările erau în curs ieri după-amiază, putând fi vorba de peste o mie de persoane. Situat în apropierea estuarului East River, comitatul Bergen, asemenea oraşului New York, aflat în apropiere, a fost afectat de creşterea apelor datorată mareelor puternice şi amplificată de sosirea uraganului Sandy.

Alertă nucleară

Sandy, care a intrat în SUA cu vânturi de peste 135 km pe oră, a fost degradat de la uragan la ciclon tropical, însă unul post-tropical, purtător de vânturi având forţa unui uragan. Autorităţile au avertizat că situaţia va rămâne periculoasă în următoarele zile.

Nici o centrală nucleară din nord-estul SUA nu a fost obligată să înceteze activitatea, dar în New Jersey, unul dintre statele cele mai dur lovite de ciclon, reactorul Oyster Creek a fost pus în alertă din cauza creşterii excesive a apelor. Alerta, de nivel 2 din 4 pe o scară a acţiunilor, a fost declarată când nivelul apelor a urcat în structura hidraulică din cauza mareei puternice, a direcţiei vânturilor şi a furtunii.

Obama, pe baricade

Efectele dure ale uraganului Sandy pe coasta de est a Statelor Unite au obligat candidaţii la preşedinţia ţării să pună campania între paranteze şi, într-un discurs la Casa Albă, preşedintele Obama a precizat că „prioritatea este de a salva vieţile”. El a decretat stare de „catastrofă majoră” în statul New York, pentru a permite disponibilizarea fondurilor federale pentru persoanele afectate din „comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens”, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Starea de „catastrofă majoră” a fost decretată şi pentru statul New Jersey. Candidatul republican Mitt Romney,  aflat în Ohio, unul dintre statele-cheie din nord,  a anunţat că a înlocuit reuniunea electorală prevăzută pentru  marţi cu una de adunare de fonduri pentru ajutorarea victimelor uraganului Sandy.   

Cele mai citite

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...
Ultima oră
Pe aceeași temă