1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialAncheta de la Boston. Arma fatală din oala-minune

Ancheta de la Boston. Arma fatală din oala-minune

Anchetatorii federali implicaţi în una din cele mai ample „vânători“ de căutare a unui om din istoria americană au o serie de indicii legate de atentatul de la Boston, unde două bombe au explodat în plin maraton, omorând trei persoane şi rănind alte 170. Opinia lor este categorică – bombele au fost artizanale. FBI a promis „o anchetă mondială“ pentru depistarea vinovatului sau a vinovaţilor de atrocităţile din Boston.

24 de ore le-au fost suficiente agenţilor FBI pentru a face o descoperire nesperată şi uimitoare. Printre deşeurile colectate după exploziile de luni ale celor două bombe artizanale la maratonul de la Boston şi trimise pentru analiză la laboratoarele de la Quantico (Virginia) figurează două obiecte esenţiale pentru continuarea anchetei – un rucsac negru din nylon, în care a fost pus unul dintre cele două dispozitive explozive improvizate şi o bucată deformată dintr-o oală-minune. Aceasta din urmă are încă ataşate cabluri electrice,rezistenţe, cuie şi mici bile de oţel. Aşadar, bomba conţinută în rucsac era „un dispozitiv exploziv improvizat” asamblat într-o oală-minune de 6 litri. „Este o descoperire fenomenală care ar putea accelera soluţionarea anchetei. Imaginaţi-vă că putem găsi amprente digitale, urme de ADN sau numărul de serie pe unul din aceste obiecte“, declara la CNN Jeff Beatty, expert în terorism. Bucata de oală-minune ar trebui să ajute anchetatorii să depisteze fabricantul de articole de menaj şi locul de unde a fost cumpărată. În afara cuielor şi a bilelor de oţel, oala fusese umplută cu o pulbere neagră. Obiectivul teroristului sau al teroriştilor din umbra tragediei a fost să rănească sau să ucidă maximum de persoane. De altfel, mai multor persoane rănite le-au fost amputate picioarele, iar spitalele din Boston fac totul pentru a salva membrele inferioare ale celorlalte victime.

Pe măsură ce încep să apară detaliile dispozitivelor bombelor, devine tot mai clară oroarea atentatului – explozia bombelor amplasate la sol a produs un număr mare de răni în partea inferioară a corpurilor victimelor, ceea ce a dus la un număr crescut de răni grave şi de amputări.

„Reţetă“ pentru terorişti

Cea de-a doua bombă, care a explodat la interval de 13 secunde faţă de prima, nu şi-a dezvăluit încă secretele şi deocamdată nimic nu permite o concluzie în ce pri­veşte modul de activare a bom­belor – de la distanţă sau prin telefon mobil, potrivit uzan­ţei extremiştilor irakieni sau afgani. Experţi în explozibili arată că circuitul imprimat ar putea determina dacă era vorba de un dispozitiv-cronometru sau de unul comandat de la distanţă.

Cele două oale-minune au explodat la interval de 13 secunde şi, potrivit lui Robert Baer, ex-agent CIA, autorii trebuiau să aibă un minimum de cunoştinţe pentru a reuşi detonarea celor două dispozitive aproape simultan, ceea ce „nu este lucru uşor”. El aminteşte că oale-minune au fost folosite în Orientul Mijlociu, dar şi în Afganistan. Autorul împuşcăturilor de la Fort Hood, psihiatrul militar Nidal Hasan, care era în legătură cu islamistul radical americano-yemenit Anwar al-Aulaqi, avea la el o
oală-minune şi consulta pe net revista Inspire, publicată de grupul terorist Al Qaeda, care detalia într-un articol tehnica de fabricare a bombelor pornind de la acest tip de material de bucătărie. Tehnica a fost utilizată în tentativa de atentat din Times Square în 2010, dar şi în cazul unui atac în Pakistan. În alte tentative de atentat, teroriştii au încercat să explodeze oale-minune, cum a fost cazul în Franţa, Nepal şi India.

Un „lup singuratic”?

Pentru experţii de la Quantico rămân vaste zone de umbră şi mii de agenţi federali sunt mobilizaţi pentru depistarea comanditarilor. În absenţa oricărei revendicări, autorităţile americane au cerut martorilor să comunice orice amintiri legate de scena exploziilor, în cazul în care îşi pot aminti o persoană care purta un rucsac negru, „în mod special voluminos“, nu departe de barierele care separau mulţimea de maratonişti. Marţi seară, analizele experţilor intervievaţi pe marile canale de informaţii americane erau concordante în ce priveşte tipul de explozibil, iar modus operandi pare să privilegieze un „lup singuratic“ ce ar aparţine miliţiilor extremiste ale albilor americani, deja responsabili de atentatele de la Oklahoma City (1995) şi Atlanta (1996), sau unei mişcări islamiste străine, apropiată sau nu de Al Qaeda, autoarea atentatelor din 11 septembrie 2001. Pentru Robert Baer, acest tip de acţiune de la Boston nu permite în nici un caz concluzionarea că ar fi vorba despre Al Qaeda sau de un islamist care ar revendica ceva. În opinia sa, cel mai probabil autorul sau autorii trăiesc în SUA. „Până acum nu există o revendicare, ori nu este stilul Al Qaeda să nu revendice un asemenea atentat”. La locul tragediei, anchetatorii se află în căutarea resturilor componentelor bombei, a rucsacurilor şi a oricărei dovezi medico-legale. „Căutaţi un ac în carul cu fân, dar acul este acolo“, a declarat Roy Parker, expert care lucrează pentru Consulting TWT, în Maryland.

Preşedintele Barack Obama va asista joi, la Boston, la o ceremonie multiconfesională pentru victimele atentatului de luni.

 

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă