FOTO: News

MAI: 650 de persoane, salvate după ce 70 de autovehicule au rămas blocate din cauza viscolului

Pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit, în ultimele 12 ore, pentru deblocarea a 70 de autovehicule care au avut probleme din cauza viscolului, fiind salvate peste 650 de persoane.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

06.02.2020 - 11:16

Şapte oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după căderea unor copaci şi elemente de construcţie. Judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Prahova sunt cele mai afectate de vremea rea. Totodată, peste 88.000 de consumatori nu au electricitate, joi dimineaţă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în ultimele 12 ore, peste 17.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit pentru a sprijini comunităţile afectate de fenomenele meteorologice severe.

Astfel, efectivele MAI au intervenit, în cursul nopţii, în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti pentru deblocarea a 70 de autovehicule blocate/derapate, fiind salvate 654 de persoane, pentru degajarea a 361 de copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate şi a 111 elemente de construcţie de la imobile, care au afectat 105 autoturisme.

Şapte persoane au fost rănite de copaci căzuţi sau de elemente de construcţie.

În prezent, se intervine în 16 judeţe şi în Bucureşti pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea persoanelor care au fost afectate, pentru împrăştierea de materiale antiderapante şi pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice.

Cele mai multe efecte au fost înregistrate în judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Prahova.

"Aşa cum s-a dispus în videoconferinţa cu prefecţii, condusă de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, s-a realizat manevra de forţe şi mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin suplimentarea capabilităţilor în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea cu 10 autospeciale", arată MAI.

În prezent, este închisă circulaţia rutieră pe autostrada A2, pe 20 de segmente de drumuri naţionale, 6 drumuri judeţene şi un drum comunal, situaţia fiind în dinamică.

Pe drumurile naţionale şi autostrăzi, CNAIR a acţionat cu 423 de utilaje, fiind utilizate 1.433,5 tone de material antiderapant.

Totodată, în judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa şi Tulcea circulaţia rutieră a fost închisă pe toate categoriile de drumuri până la ieşirea de sub avertizarea Cod roşu.

Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă pe aeroporturile din zonele aflate sub avertizare.

Traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate şi, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteo, se pot închide anumite tronsoane. Pe liniile de cale ferată care au fost probleme în timpul nopţii, traficul a fost reluat cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalaţiei electrice.

De asemenea, au fost suspendate manevrele în toate porturile maritime. 

În ceea ce priveşte tranzitul la frontieră, la PTF Giurgiu şi PTF Calafat, traficul este restricţionat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 12 tone, la solicitarea autorităţilor bulgare din cauza ninsorilor din această ţară, iar în PTF Nădlac I se desfăşoară pe o singură arteră pe sensul de ieşire din cauza afectării unei copertine.

Joi, cursurile sunt suspendate în instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, din şase judeţe (Buzău, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa,Tulcea şi Vrancea).

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 06.30 erau nealimentate cu energie electrică 180 de localităţi din 19 judeţe, fiind afectaţi 88.227 consumatori finali, unde acţionează 141 de echipe de intervenţie.

Au fost emise mesaje de informare prin sistemul Ro-Alert în 9 judeţe (Argeş, Buzău, Brăila, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Harghita, Neamţ şi Prahova) pentru informarea populaţiei despre emiterea avertizării meteorologice Cod roşu (Argeş, Brăila şi Hunedoara), închiderea circulaţiei rutiere la nivelul întregii reţele de drumuri de la nivelul judeţului (Buzău) sau doar pe unele segmente drumuri (Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ şi Prahova).

Comentarii