Lucrările la fundația podului suspendat peste Dunăre încep în aprilie

Contractul a fost semnat în luna ianuarie 2018, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectare fiind dat pe 2 martie 2018.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 19.03.2019 - 13:47

Lucrările la fundația podului suspendat peste Dunăre încep în aprilie, au anunțat constructorii în cadrul unei întâlniri cu autoritățile locale. Recent, la sediul Consiliului Județean Tulcea, la invitația președintelui Horia Teodorescu, reprezentanții asocierii de firme Astaldi–IHI Infrastructure Systems Co., constructorul podului suspendat peste Dunăre, Tulcea-Brăila, dar și reprezentanții beneficiarului Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au realizat o amplă prezentare a stadiului lucrărilor la această investiție majoră. Astfel, din partea constructorului au fost prezenți Andrea Danese – director general adjunct pentru Europa, Pier Luca Canino – director de țară pentru România, Dragoș Burlan – director tehnic, Giorgio Carappetta – manager de proiect, Kudo Mitsuhiro – manager de proiect, în timp ce beneficiarul CNAIR a fost reprezentat de Sorin Scarlat (director general adjunct) și Raul Mag (director de proiect). „Poate mai sunt mulți tulceni neîncrezători cu privire la finalizarea acestui proiect de importanță extraordinară pentru România, pentru Dobrogea, pentru Tulcea. Acest proiect se află în desfășurare, fapt pentru care astăzi facem o prezentare a stadiului lucrărilor la ora actuală. Termenul de finalizare a construției prevăzut în contact va fi respectat, astfel că această investiție va fi dusă la bun sfârșit“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Exproprieri în trei luni

Potrivit prezentării făcute de directorul tehnic Dragoș Burlan, proiectul în sine nu cuprinde doar podul suspendat, ci și un drum de circa 23 km, care va face legătura între Brăila și Jijila, 19 km fiind în județul Tulcea. Contractul a fost semnat în luna ianuarie 2018, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectare fiind dat pe 2 martie 2018. Contractual erau prevăzute 12 luni de proiectare, dar pe data de 21 decembrie s-a dat ordinul de începere a execuției, având proiectul tehnic aprobat și fiind obținute toate autorizațiile și aprobările necesare. „Sprijinul pe care ni l-au oferit autoritățile publice centrale și locale a fost unul nemaiîntâlnit de noi: într-un termen de aproape trei luni s-au efectuat exproprierile, s-a înnoit avizul de mediu, s-au transferat 6 hectare de pădure de la Ministerul Pădurilor la cel al Transporturilor și s-a defrișat zona. Conform graficului de lucrări, executăm de pe 21 decembrie 2018 până la începutul lunii aprilie 2019 lucrări pregătitoare. Aceste lucrări pregătitoare efectuate până în prezent ne permit să lucrăm în zona Dunării la cei doi piloni centrali pe toată durata anului, în așa fel încât nu vor fi oprite lucrările din cauza nivelului ridicat al Dunării. Lucrările efective la fundația podului, atât la cele două blocuri de ancoraj, cât și la cele două fundații de la pilonii centrali, vor începe în luna aprilie, când vom realiza atât pereții mulați, cât și coloanele forate“, a precizat Dragoș Burlan.

Dunărea va începe să crească

În zona Jijila, în două luni constructorul a reușit să realizeze un mic „palm“, în vederea asigurării frontului de lucru pe toată perioada anului pentru a fixa cei doi piloni în sol. De asemenea, toate platformele și drumurile dintre ele vor avea o înălțime de circa 8 metri, pentru a asigura frontul de lucru pe toată durata anului. În condițiile în care Dunărea va începe să crească în câteva săptămâni, această activitate de pregătire a terenului demarată în urmă cu două luni și jumătate va fi finalizată în următoarele trei săptămâni. Astfel, lucrările la fundațiile celor două blocuri de ancoraj vor fi terminate anul acesta. Potrivit estimărilor constructorului, la fundațiile de la turnuri lucrările vor fi terminate în lunile ianuarie-februarie 2020. „Am luat măsurile pentru a putea asigura lucrul pe toată durata anului. Vor fi niște activități continue, 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, 30-31 de zile pe lună, 365 de zile pe an. Putem să vă spunem că la sfârșitul lui 2022–începutul lui 2023 această lucrare va fi finalizată și vom putea folosi acest drum de 23 kilometri și primul pod suspendat din România“, au dat asigurări reprezentanții Astaldi. Pe de altă parte, beneficiarul CNAIR face eforturile necesare pentru asigurarea resurselor financiare. Pentru acest an, în bugetul acestei investiții este prevăzută o sumă de aproape 600 milioane lei, cu posibilitatea majorării acesteia la rectificările bugetare. Astfel, reprezentanții CNAIR au dat asigurări că din punct de vedere financiar nu există nicio barieră în finanțarea acestei investiții. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că până acum nu s-a depus nicio cerere pentru ca proiectul să beneficieze de fonduri europene.

Citește totul despre:

#braila #tulcea #pod

Comentarii