7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialVicepreşedintele CSM: Joi va avea loc o întâlnire pentru a găsi o...

Vicepreşedintele CSM: Joi va avea loc o întâlnire pentru a găsi o formulă de numire a procurorilor

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a anunţat că joi va avea loc o întâlnire de lucru privind procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, care să corespundă exigenţelor cerute de lege şi de Comisie Europeană, potrivit Mediafax.

Oana Schmidt-Hăineală a declarat presei, după şedinţa de marţi a CSM, că plenul, cu majoritate de voturi, şi-a însuţit unele dintre observaţiile Direcţiei legislaţie a Consiliului.

În acest sens, a spus ea, joi va avea loc o întâlnire între ministrul Justiţiei şi membrii Secţiei pentru procurori a CSM, pentru a găsi o formulă de a se cădea de acord „pe formalizarea unei proceduri care să corespundă criteriile de transparentă şi exigentelor cerute atât de legislaţia internă, cât şi de Comisia Europeană”.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, după şedinţa de marţi a CSM, că s-ar putea să amendeze procedura de selecţie a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, precizând că o să prelungească termenul de depunere a candidaturilor, dar „nu va fi 100 de ani”.

Ministrul Pivniceru a spus că au fost critici privind constituirea comisiei de examinare, propusă de ea în procedura de selecţie, arătând că membrii acesteia ar fi fost aleşi din rândul formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii.

Ea a adăugat că un al motiv de reproş a fost durata termenului de depunere a candidaturilor şi a proiectelor de management, arătând că termenul de 60 de zile similar cu alte proceduri ar implica şi organizarea unui examen, ceea ce în cazul procurorilor nu e cazul.

Întrebată dacă s-ar putea recurge la procedura privind instanţa supremă, Mona Pivniceru a precizat că acolo e vorba de promovare, nu de numire.

MJ a anunţat, luni, că selectarea procurorilor se face în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012, iar CSM a luat în discuţie o serie de observaţii pe această procedură, emise marţi de către Direcţia legislaţie a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004”, informează luni MJ.

La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene, transmise Ministerului Justiţiei la data de 11 septembrie 2012.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea de luni cu premierul Victor Ponta, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată „corect şi transparent”.

Potrivit procedurii, ministrul Justiţiei propune procurorii şefi, CSM emite un aviz consulativ asupra propunerii ministeriale, iar preşedintele României emite decretul de numire.

Cele mai citite

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

E Nicușor Dan un președinte pregătit pentru România sau e România pregătită pentru Nicușor Dan președinte?

Într-o țără unde fiecare om politic este analizat cu lupa de un popor obosit de promisiuni, ideea că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei,...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă