UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a amânat, marţi, pentru 4 martie, pronunţarea unui verdict în dosarul transferurilor de jucători. Decizia finală va fi dată cu doar o zi înaintea alegerilor pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal, principalul candidat fiind Gică Popescu, unul dintre inculpaţii în acest dosar.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au finalizat în 11 februarie dezbaterile în dosarul transferurilor de jucători şi au stabilit, iniţial, să dea decizia în 25 februarie.
Marţi, instanţa a amânat pronunţarea verdictului pentru 4 martie, ora 14:00. Magistraţii şi-au justificat amânarea prin lipsa de timp pentru a delibera. Alegerile FRF vor avea loc pe 5 martie, începând cu ora 10.00, la nici o zi după ce va fi dat un verdict în acest dosar.
Forurile internaţionale ale fotbalului, FIFA şi UEFA au anunţat că nu vor interveni, astfel că procedura prin care se vor desfăşura alegerile, respectiv posibilitatea excluderii lui Gică Popescu din cursă, în cazul în care va fi găsit vinovat, îi revine în totalitate FRF.
–
Curtea de Apel Bucureşti se pronunţă, marţi, în Dosarul Transferurilor. Cei opt acuzaţi – Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu – au fost, pe rând, achitaţi, condamnaţi la ani grei de închisoare, apoi condamnările au fost anulate şi procesul rejudecat, conform Digi 24.
Între timp, legea penală s-a schimbat, aşa că decizia de marţi va fi pusă în executare de îndată, fără să mai existe un al treilea proces la Curtea Supremă. Noul Cod Penal a adus însă şi avantaje pentru acuzaţi: o parte dintre acuzaţii nu mai pot fi pedepsite, în special cele mai aspru sancţionate, pentru că s-au prescris.
Curtea de Apel mai poate amâna o singură dată pronunţarea sentinţei definitive, pentru un nou termen de 15 zile.
Citeşte şi: Dosarul Transferurilor: Borcea îşi susţine în continuare nevinovăţia
Prima înfăţişare în Dosarul Transferurilor a avut loc în februarie 2009, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată opt oameni de fotbal din România, acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu 1,5 milioane de dolari, dar şi patru cluburi din Liga I, cu 10 milioane de dolari.
Dosarul Transferurilor a adunat aproape 20.000 de pagini şi peste 100 de persoane au fost audiate. Procurorii DNA au investigat aproape 800 de transferuri de fotbalişti şi au ajuns la concluzia că reţeta după care cei opt ar fi obţinut ilegal peste 10 milioane de dolari era una simplă: preţurile înregistrate în contabilitatea cluburilor au fost de fiecare dată mai mici decât sumele reale plătite de cluburile străine.
Citeşte şi: Verdictul în Dosarul Transferurilor, dat în 25 februarie
La trei ani de la startul procesului, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpaţi: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Procurorii au făcut recurs şi Curtea de Apel a luat o decizie total diferită în noiembrie 2012: inculpaţii au primit pedepse cu închisoarea între trei şi opt ani. Atât avocaţii celor opt incriminaţi, cât şi procurorii au atacat hotărârea, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au anulat condamnările şi au decis că judecătorii de la Curtea de Apel sunt obligaţi să reia judecarea procesului. Între timp, a intrat în vigoare şi noul Cod Penal, care prevede pedepse de patru ori mai mici pentru acuzaţiile de înşelăciune. Nu sunt însă singurele formulate de procurori, care acuză fapte de evaziune fiscală, fals şi spălare de bani în ceea ce îi priveşte pe cei opt.
Citeşte şi: Procurorul îi vrea la închisoare pe Becali, Copos şi Borcea