UPDATE: Premierul Victor Ponta a negat că șeful CJ Mehedinți ar fi făcut trafic de influență din cabinetul său, conform B1 TV.
Ponta a spus că presa va primi înregistrările din biroul acestuia, iar atunci poate fi întrebat lucruri concrete. „Sunt absolut convins că veți primi de la procurori înregistările de la mine din birou. Au fost foarte mulți ministri, conducători de instituții la mine în birou. Atunci puteți să mă întrebați ceva concret, până atunci..”, a declarat premierul.
„Toți premierii vor fi deosebiți de încântati să vadă în Gândul ce au discutat cu mine. Dar așa e în România”, a mai spus primul ministru.
Întrebat dacă a avut vreo discuție cu șeful Poliție Române despre nominalizarea șefului IPJ Mehedinți, Ponta a răspuns: „Nu, nu cred. Eu nu știu de așa ceva. O să vedeți stenogramele de la mine din birou și o să vă convingeți”.
Potrivit specialiștilor consultați de România Liberă, convorbirile din cabinetul premierului României nu pot fi interceptate deoarece pereții sunt capitonati, iar în capitonaj este plantată tehnică de bruiere. De securizarea convorbirilor se ocupă STS.
In dosarul de corupție și trafic de influență de la Mehedinți, au fost interceptate comunicațiile lui DUICU cu exteriorul, respectiv telefoanele și sms-urile date/trimise de Duicu din cabinetul premierului spre alte persoane, între care și șefului IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea.
Pentru interceptarea comunicațiilor, procurorii anticorupție au avut mandate emise de judecători. Unele interceptări s-au făcut pe Legea Siguranței Naționale.
Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, șeful Poliției județene, Ștefan Ponea și șeful PSD Orșova au fost arestați pentru mai multe fapte de corupție.
Motivele principale ale arestării sunt : inculpații reprezintă pericol pentru ordinea publică. De asemenea, prin funcțiile pe care le dețin și prin relațiile pe care le au la Guvern și la instanțele de judecată, Duicu și Ponea pot obstrucționa instrumentarea dosarului penal.
–
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, se folosea de relația cu Victor Ponta pentru a face trafic de influență, ba chiar dădea telefoane în acest sens din biroul premierului de la Palatul Victoria. Mai mult, ministrul Radu Stroe a participat la aceste discuții, arată stenograme DNA, citate de Gândul.
Duicu a cerut ca şeful IPJ din judeţ să fie menţinut şi apoi avansat, iar, în schimb, Constantin Ponea i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române, pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.
”În 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru, că pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”.
La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul la chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.
În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.
Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea… ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.
Aşadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok”.
În ciuda acestor situaţii ieşite la lumină, premierul Victor Ponta a precizat că nu se dezice de aceşti membri "cu probleme" ai PSD-ului.
Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea şi a omului de afaceri Constantin Popescu, lider al PSD Orşova, în dosarul în care sunt acuzaţi pentru corupţie.