Şeful IPJ Olt a fost chemat la Bucureşti pentru a fi audiat, marţi, de ofiţerii Comisiei de Disciplină a Ministerului Afacerilor Interne, în timp ce mai mulţi subalterni ai acestuia au fost interogaţi luni, de specialiştii Direcţiei de Control Intern a IGPR, informează surse din MAI, potrivit Mediafax.
Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt, Ion Voicu, va fi audiat marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în contextul anchetei disciplinare demarate pe numele său în urma controlului dispus în toamna lui 2012, la instituţia condusă de acesta, de către fostul ministru de Interne Mircea Duşa.
Atunci, IPJ Olt a făcut obiectul unui control în urma denunţului formulat de un poliţist, care a semnalat mai multe nereguli.
În urma verificărilor, reprezentanţii MAI au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, la data de 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Drăgăneşti-Olt – concurs la care şeful Poliţiei Balş a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.
După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofiţerului, ministrul a cerut Corpului de Control să extindă verificările şi la nivelul IPJ Olt, iar în urma acestui control, şeful instituţiei, cei doi adjuncţi ai acestuia şi alţi opt ofiţeri cu funcţii de conducere au ajuns să fie cercetaţi prealabil pentru managament defectuos şi lipsă de reacţie în ce priveşte criminalitatea stradală.
Potrivit surselor citate, la data de 3 ianuarie, în prima zi lucrătoare a anului 2013, şeful IPJ Olt a fost chemat la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.
Audierea lui Ion Voicu a fost programată pentru ziua de marţi, când este din nou aşteptat de ofiţerii Comisiei de Disciplină. Cu această ocazie, Voicu are ocazia să prezinte şi eventuale probe prin care să-şi dovedească nevinovăţia.
Dacă Ion Voicu a fost citat pentru ziua de marţi, mai mulţi subalterni ai acestuia au fost audiaţi luni, de structurile de control ale Poliţiei Române.
Conform anchetatorilor, o parte dintre ofiţeri au fost chemaţi în Capitală, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei, în timp ce alţii au rămas să răspundă la întrebări la sediul IPJ Olt, unde au fost trimişi, de la Bucureşti, opt ofiţeri ai Direcţiei de Control Intern.
La sfârşitul anului trecut, IPJ Olt s-a aflat din nou în centrul atenţie ca urmare a unui alt scandal declanşat după ce poliţista Melania Renghea l-a înjunghiat în abdomen pe fostul ei şef, ofiţer în cadrul Poliţiei Balş, pe motiv că acesta ar fi violat-o cu şase luni înainte.
În acest context, atât conducerea Ministerului Afacerilor Interne, cât şi cea a Poliţiei Române au decis să finalizeze cât mai repede cercetările în cazul neregulilor semnalate de Corpul de Control.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, anunţa recent că a vrut să schimbe conducerea IPJ Olt, dar nu i-a permis legea care reglementează Statutul poliţistului.
„Am vrut să schimb conducerea IPJ Olt, însă Statutul poliţistului nu mi-a permis. Nu se poate aşa ceva! Nu este corect! Acolo este o anchetă în curs, iar subalternii celor vizaţi sunt puşi în situaţia să răspundă la întrebări legate de şefii în exerciţiu. Era normal ca, pe perioada cercetărilor, aceşti şefi să fie ţinuţi deoparte. Legea nu ne permite însă acest lucru, iar noi nu putem să facem abuzuri”, a spus Radu Stroe.
De asemenea, în ceea ce priveşte ancheta penală declanşată, pentru tentativă de omor, pe numele poliţistei Melania Renghea şi pentru viol şi şantaj în ce-l priveşte pe comisarul Gheorghe Barbu, din cadrul Secţiei de Poliţie Balş, patru ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale au fost delegaţi pentru a acorda sprijin procurorului.