Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a arătat că nu este de mirare că în raportul MCV se face referire la ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României în decembrie 2013 – „marţea neagră” – şi, de aceea, este important să se introducă un cod de conduită pentru parlamentari.
„Mesajul raportului este unul clar: Toţi suntem egali în faţa legii, inclusiv parlamentarii români”, a subliniat Mark Grey.
Schimbările trebuie să vină din interior, iar Comisia Europeană nu poate decât să susţină cele două Guverne, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.
„Am observat, atât în septembrie 2012, cât şi în toamna lui 2013, că şefii din procuratură sunt numiţi pe criterii politice. De aceea, susţinem că, pentru numirea celor care conduc procurorii, este nevoie de transparenţă şi de criterii profesionale”, a mai spus Grey.
Citeşte şi: UPDATE. Cazanciuc: Raportul MCV, mai bun decât cel de anul trecut. Ponta: România a făcut progrese
Citiţi şi declaraţiile purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, în format LIVE TEXT:
– Această evaluare arată că, de la ultimul raport, în cadrul MCV, Romania a făcut progrese în numeroase domenii
– Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile
– Mark Grey s-a referit la corupţia şi conflictul de interese prezente în România, în cadrul prezentării raportului MCV
Întrebat de un jurnalist cât vor mai avea de aşteptat România şi Bulgaria pentru a adera de Spaţiul Schengen, ţinând cont de faptul că Olanda a pus condiţia ca două rapoarte consecutive să fie pozitive, Mark Gray a spus că nu există rapoarte MCV pozitive sau negative şi că rapoartele vorbesc de la sine. Comisia Europeană nu caracterizează cele două guverne.
Michele Cercone, un alt purtător de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat faptul că nu există o legătură între MCV şi aderarea la spaţiul Schengen şi că România şi Bulgaria sunt pregătite să devină membre ale acestui spaţiu.
Citeşte şi: Raportul MCV: „Toţi suntem egali în faţa legii, inclusiv parlamentarii români”
Este raportul MCV unul politic? Mark Gray a spus că este o asumare politică a celor conţinute în raport, atunci când Comisia Europeană a prezentat documentul, dar că aceste informaţii se bazează pe date tehnice, furnizate, în mare parte, de către cele două guverne.
Criteriile din cadrul MCV se schimbă de la un raport la altul aşa cum a afirmat Ministrul Justiţiei din România, Robert Cazanciuc? Gray a precizat că aceste criterii au fost stabilite şi asumate la data aderării României şi Bulgariei la UE.
–
Raportul privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi prezentat miercuri, la ora locală 10.00, de purtătorul de cuvânt al CE, Mark Grey, conform Agerpres.
Citeşte şi: Proiect de raport MCV: Parlamentul să nu creeze discriminare în faţa legii
‘Rapoartele vor prezenta într-un mod foarte obiectiv ce s-a realizat şi ce trebuie încă făcut, vor include o serie de recomandări concrete pentru viitor. Multe dintre punctele care sunt de aşteptat vor fi acoperite, evident cele patru condiţionalităţi, dar şi chestiuni precum statul de drept sau alte probleme mai ample. Comisia va discuta aceste chestiuni miercuri şi vor fi făcute publice, sperăm, miercuri dimineaţă’, a declarat luni Mark Gray.
Proiectul de raport MCV arată că România va continua să fie monitorizată la capitolul Justiţie şi anul viitor. De asemenea, ANI şi Curtea Constituţională au fost lăudate pentru progresele obţinute.