Legea amnistiei şi a graţierii ar putea scăpa mai mulţi politicieni atât de închisoare, cât şi de aşa-numitele pedepse accesorii sau complementare, precum interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales o anumită perioadă de timp.
George Becali, Emilian Cutean, Adrian Năstase, Relu Fenechiu Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy ar putea beneficia de prevederile acestei legi.
Printre marii ”beneficiari” ai legii se află fostul premier al României, Adrian Năstase, pentru care s-ar înlatura interdicţia prin care nu are voie sa ocupe o functie publică doi ani. Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare ( din care a ispăşit 9 luni, de restul fiind iertat pentru buna purtare) pentru folosirea funcţiei publice în obţinerea de foloase necuvenite. Năstase a mai fost condamnt, în dosarul Zambaccian II, de prima instanta, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, infracţiune care intră sub incidenţa amnistierii. Dacă intra in vigoare noua lege, se inchide dosarul Zambaccian II iar cazierul lui Năstase va fi curat ca lacrima.
– Fostul Deputat PSD, Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, în februarie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, la 5 ani de închisoare pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei. Infracţiunea a comis-o în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Graţierea îl salvează.
– George Becali ar putea scăpa şi el de acuzaţii. Becali a fost condamnat definitiv, în iunie, de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciuîn dosarul schimbului de terenuri cu MApN. El a mai fost condamnat cu suspendare pentru sechestrare de persoane.
-Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a primit 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN.
– Fostul ministru al Economiei şi Comerţului Ioan Codruţ Sereş a primit 5 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivi deciziei instanţei supreme. Judecătorii au comasat pedepsele şi au dispus ca Şereş să o execute pe cea mai grea, de şase ani de închisoare. În legea sunt amnistiate faptele de transmitere de informaţii secrete care au legătură cu serviciul deoarece sunt pedepsite cu până la 6 ani închisoare.
– Fostul ministru al Telecomunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi transmitere de informaţii secrete care au legătură cu funcia ocupată, pedeapsă cu executare. Daca se aplica legea, dosarul se inchide şi Nagy scapă.
– Dan Pasat– fost deputat independent- a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă, pentru şantaj
– Dan Voiculescu, fost senator PC – condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA pentru cpomplicitae la abuz în serviciu. Scapă. El mai scapă si de cel de-al doilea dosar, complicitate la ŞANTAJUL ANTENELOR. De şantaj scapă si toate societăţile ANTENA GROUP, inculpate în dosar.
– Relu Fenechiu – deputat PNL, fost ministru al Transporturilor – condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Scapă.Dosarul, aflat în faza de judecată se inchide.
– Ioan Avram Mureşan fost ministru al Agriculturii- condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Scapă, deşi în textul legii se spune că traficul de influenţă, darea si luarea de mită nu fac obiectul amnistierii si graţierii, însă va funcţiona principiul de drept potrivit căruia inculpatul sau condamnatul BENEFiciază de legea cea mai FAVORABILĂ.
– Decebal Traian Remeş fost ministru al Agriculturii – condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă ( e in aceeasi situatie cu Mureşan)
– Fostul senator PSD Cătălin Viocu a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Scapă din puşcărie.
-Eugen Bădălan- condamnat la 4 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, infracţiune amnistiată.
– Virgil Pop, fost deputat PNL, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. Intră în limitele graţierii, deci scapă
In graţieri şi amnistieri NU intră infracţiunile cu violenţă şi spălările de bani , infracţiuni pedepsite cu mai mult de 7 ani închisoare.
În noile coduri penale pedepsele, inclusiv pentru corupţie, sunt mult diminuate. Spre exemplu, pentru înşelăciunile cu consecinte deosebit de grave in actual cod se pot da pedepse de până la 20 de ani închisoare, iar in noul cod cu pedepse de la 1 an la maximum 5 ani închisoare. Adică, poţi să înşeli bugetul statului cu sute de milioane de euro ca faci doar cateva zile de puscarie si gata , ai scapat. Poti ramane si cu banii, pentru instituţiile de recuperare NU functioneaza.
Tot astă noapte s-a făcut un la ceastă infract diun noul cod, potrivit caruia pedepsele cuprinse intre 1 si 5 ani se reduc la jumătate dacă invinuitul sau inculpatul plăteste prejudiciul.
Premierul Victor Ponta sustinea ca infractiunile de corupţie nu se amnistiaza sau gratiaza. Aceste pedepse sunt prevăzute în LEGEA SPECIALĂ nr. 78 pe 2000. Afirmaţia lui Ponta NU este susţinută în proiect.
Textul din proiectul de amnistiere care include inclusiv legile speciale, adică si legea anticprupţie, cu alte cuvinte îl contrazice pe Ponta . Legea anticorupţie este acceptată doar formal deoarece funcţioneaza principiul de drept potrivit căruia condamnatul, inculpatul, învinuitul beneficiază de legea cea mai favorabilă.
Potrivit proiectului se amnistiaza infractiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate pana la 7 ani inclusiv sau amenda.
Amnistia inlatura raspunderea penala pentru infractiunea savarsita, in toate formele ei de participatie penala, autor, coautor, instigator, complice si participatie improprie. Daca intervine dupa condamnare, ea inlatura si executarea pedepsei pronuntate, precum si celelalte consecinte ale condamnarii.