4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecătoarele lui Staicu au eliberat un membru Al Qaeda. Vezi facsimil

Judecătoarele lui Staicu au eliberat un membru Al Qaeda. Vezi facsimil

Judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, din completul care l-a scăpat de Dinel Staicu de o condamnare, au fost monitorizate de procurorii care considerau suspectă eliberarea unui irakian, membru Al Qaeda, judecat în prezent pentru fapte de terorism. Deşi cele două au primit NUP, în cazul lui Piciarcă anchetatorii au descoperit şi conexiuni care duceau spre membri ai lumii interlope.

 

Doi dintre magis­traţii de la Curtea de Apel Bucu­reşti care au pro­­nun­ţat sentinţa de anulare a condamnării la şapte ani de închisoare cu executare a fostului preşedinte al SIF Oltenia Dinel Staicu (devenit între timp Nuţu), au un trecut tumultuos, Liliana Bădescu şi Du­­mi­triţa Piciarcă au ajuns în aten­­ţia procurorilor Direcţiei Na­­­­ţionale An­ti­corupţie. Cele două au primit neînceperea urmăririi penale în 2010, însă în cazul lui Piciarcă procurorii DNA au descoperit un cerc relaţional interesant, judecătoarea fiind conec­tată la clanurile ţigăneşti printr-un alt fost magistrat de la Tribunalul Bucureşti, Maria Năvală.

La acel moment, procurorii DNA monitorizau eliberarea sus­pectă din închisoare a irakianului Mohamad Al Dulaimi, liderul unui grup infracţional organizat care se ocupa cu traficul de mi­granţi. Ulterior, procurorii DIICOT au descoperit chiar că Al Dulaimi a introdus ilegal în România câţiva membri Al Qaeda, irakianul fiind judecat în prezent şi pentru fapte de sprijinire a terorismului. În 2008, completul for­mat din Dumitriţa Piciarcă, Liliana Bădescu şi Mihai Oprescu a decis să-l lase în libertate chiar pe Al Dulaimi, cel care era considerat liderul grupului in­­frac­ţio­nal ce făcea trafic de mi­granţi. Fra­ţii săi, şi ei implicaţi în mai multe infracţi­uni, au fost menţi­nuţi după gratii, dar ulterior eliberaţi.

Morar anunţă anchetă

Chemată la DNA, fosta soţie a irakianului, Florina Al Dulaimi, a recunoscut că a apelat la serviciile interlopului Sandu Mialca, care i-a fost prezentat drept un personaj cu relaţii în rândul ma­gistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti. Înalta Curte de Casa­ţie şi Justiţie a emis atunci, la soli­citarea procurorilor DNA, un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale judecătoarei Dumitriţa Piciarcă. În urma acestei monitorizări, anchetatorii arată în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Mialca Sandu, că Piciarcă avea legături cu acesta. Judecătoarea a scăpat atunci doar pentru că procurorii DNA nu au apucat să demonstreze că magistratul a primit bani pentru eliberarea lui Al Dulaimi, cercul relaţional fiind însă foarte bine conturat de anchetatorii anticorupţie.

Dar începutul acestei săptămâni a mai adus o surpriză. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a anunţat luni, în timpul unei emisiuni la TVR, că a început o anchetă penală, cu referire la soluţiile date de instanţă în cazul Dinel Staicu. Morar nu a detaliat însă subiectul: „E ciudat că două instanţe au spus că nu suntem în situaţia aceea şi nu se impune încetarea procesului penal, iar a treia a spus altceva. Mi‑am manifestat îndoiala pentru că procurorii noştri de şedinţă au argumentat de ce nu suntem într-o asemnea situaţie”.

Covrigii

Revenind, procurorii DNA explică în rechizitoriul interlopilor Sandu Mialca şi Ion Migdal că o conexiune a judecătoarei Piciarcă cu Mialca este un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, Maria Năvală. Anchetatorii au mai găsit atunci şi alte ciudă­ţenii. „Pe parcursul urmăririi penale a ridicat suspiciuni faptul că inculpatul Mialca Sandu a transmis judecătorului Piciarcă Dumitriţa un mesaj codificat referitor la covrig şi a stabilit o întâlnire cu aceasta prin intermediul soţiei sale, Mialca Lucica. Suspiciunile au fost întărite de faptul că, în discuţiile purtate cu martorul Al Dulaimi Florina, inculpatul Mialca Sandu a invocat relaţia specială pe care ar fi avut‑o cu un magistrat din cadrul Curţii de Apel Bucureşti”, explică procurorii DNA. Deşi demonstrează cercul relaţional al judecătoarei,  anchetatorii arată că au dispus neînceperea urmăririi penale întrucât nu au putut da de urma vreunei sume de bani.

Sentinţă contestată

Lichidatorul Băncii Interna­ţio­nale a Religiilor, Arin Stănescu, a declarat pentru „România liberă” că specialiştii de la RVA Insolvency analizează în prezent so­lu­ţiile pe care le au pentru a putea contesta efectiv sentinţa Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost anulată condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare a lui Dinel Staicu.  RVA Insolvency este societatea de lichidare care a preluat spre administrare Banca Religiilor după ce instituţia a intrat în faliment. Imediat după condamnarea definitivă a lui Staicu, RVA Insolvency pornise procedura de executare silită împotriva acestuia. „Noi am făcut recurs la acea con­testaţie în anulare pentru a ne pu­tea încadra în termen, iar acum spe­cialiştii noştri analizează toate căile pe care le avem la dispoziţie. Nu am făcut plângere penală împotriva judecătorilor”, ne-a declarat Arin Stănescu.   Text Box:  

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...
Ultima oră
Pe aceeași temă