-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialGraţierea corupţilor, din nou în discuţie

Graţierea corupţilor, din nou în discuţie

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va rediscuta despre graţierea şi amnistierea parlamentarilor corupţi, potrivit unor surse din interiorul Comisiei Juridice, citate de B1TV. 

Deputatul PPDD Daniel Fenechiu a declarat că „proiectul a fost în dezbatere la Senat, venind apoi pe rolul la Camera Deputaţilor, cameră decizională. Proiectul este înregistrat la Cameră de câteva luni de zile, dar nu a fost pe rolul comisiei juridice. Încă nu se ştie dacă a ajuns la comisia juridică din Senat”. 

Citeşte şi: Cum vor parlamentarii PSD să forţeze legea ANI

Este vorba despre o iniţiativă legislativă propusă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, prin care se doreşte amnistia unor infracţiuni cu pedepse privative de libertate de până la 4 ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la 6 ani. Cei doi parlamentari au mai depus de două ori acest proiect, în octombrie 2012, când a fost respins de Senat, şi a doua oară în februarie 2013.

Până acum, proiectul de lege înregistrat la Senat a primit numai avize negative, atât de la Guvern, cât şi de la comisiile sesizate (cea pentru drepturile omului, cea pentru cercetarea abuzurilor şi comisia juridică).

Proiectul ar putea fi salvarea pentru majoritatea celor condamnaţi pentru corupţie. Codul Penal prevede pedepse de până la 6 ani pentru infracţiuni precum abuzul în serviciu, în toate formele sale, neglijenţa în serviciu, primirea de foloase necuvenite, falsul în diverse forme.

De asemenea, infracţiuni precum luarea de mită, traficul de influenţă,  dar şi infracţiunile asimilate celor de corupţie au minime ale pedepselor sub 6 ani.
 

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă