2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCulisele eliminării procurorului care l-a anchetat pe Dragnea

Culisele eliminării procurorului care l-a anchetat pe Dragnea

Procurorul general Tiberiu Niţu a săvârşit un abuz de legalitate, spun specialiştii, pentru că a întrerupt delegarea lui Lucian Papici pentru funcţia de şef al Secţiei Anticorupţie, din cadrul DNA, şi a adjunctei sale, Mariana Alexandru, deoarece nu s-a consultat cu şeful instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, aşa cum prevede regulamentul de funcţionare a instituţiei.

Consultarea lui Tiberiu Niţu cu şeful DNA era obligatorie deoarece Papici şi Alexandru au fost delegaţi pe funcţie de acelaşi procuror general Niţu, în urma consultărilor cu Kovesi, pentru o perioadă de trei luni. Potrivit normelor, un şef de secţie, fie el şi cu delegaţie, nu poate fi înlăturat fără argumente solide de genul „a săvârşit infracţiuni sau nu îşi face treaba“, ceea ce nu este cazul în privinţa lui Papici şi Alexandru.

Abuzul de legalitate ar trebui sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Inspecţia Judiciară face un control şi după ce plenul CSM votează sancţionarea, care poate merge până la demiterea din magistratură a procurorului general.

Însă CSM a fost deja uselizat aşa că va încerca să-l apere pe Niţu cu argumentul că delegările şi încetările acestora reprezintă atributele exclusive ale procurorului general. Cei mai generoşi din CSM spun că ordinele lui Niţu pot fi considerate cel mult imorale.

Ce a declanşat atacul USL

Liderii USL, ca şi primarii care fac parte din cele două partide, strigă de un an că vor subordonarea Justiţiei, că vor dezincriminarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor şi că nu vor să le fie frică de procurorii anticorupţie. Anul trecut, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost declanşată de condamnarea la închisoare a fostului premier PSD, Adrian Năstase. Acum, înlăturarea procurorilor performanţi Papici şi Alexandru s-a produs după ce primul a înaintat şefului DNA spre avizare rechizitoriul de trimitere în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea, după ce cu o zi înainte a fost trimis în judecată Dan Voiculescu în dosarul ŞANTAJUL şi după ce acesta a fost condamnat la cinci ani cu executare în alt dosar instrumentat tot de DNA (dosarul ICA). De asemenea, tot în această perioadă penelistul Relu Fenechiu , fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat, tot într-un dosar DNA, la cinci ani închisoare. Concluzia USL: DNA trebuie anihilată prin schimbarea şefilor periculoşi pentru ei, Lucian Papici şi Mariana Alexandru.

Procurorul general îi sancţionează pe cei care muncesc şi îi promovează pe leneşi şi pe obedienţi

Lucian Papici şi Mariana Alexandru au rechizitorii grele la activ-spre exemplu, ultima dată Papici a făcut rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Liviu Dragnea pentru fraudele de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 2012, iar în dreptul Marianei Alexandru amintim de rechizitoriul de trimitere în judecată a fostului premier Adrian Năstase, dar şi al fostului ministru PDL pe atunci, Monica Ridzi.

Amândoi au făcut rechizitorii cu demnitari, miniştri, parlamentari din tot spectrul politic. Amândoi au obţinut condamnări în dosarele pe care le-au instrumentat (spre exemplu în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu şi a judecătorului Florin Costiniu, fost şef de secţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Amândoi sunt curajoşi, nu se lasă intimidaţi de presiunile, ameninţările politicienilor, indiferent de zona politică din care vin. Tocmai de aceea trebuiau îndepărtaţi, spun sursele României Libere.

Îndepărtarea lor ar da cu siguranţă rezultate dacă pun un obedient şi un incompetent pe funcţiile de conducere. USL a experimentrat acest lucru la secţia a II a a DNA, unde l-a impus şef pe Claudiu Dumitrescu în urmă cu aproape un an. Ei bine, de atunci secţia doarme. Doar doi-trei procurori îşi finalizează cu încăpăţânare dosarele pe care le aveau începute. Nu le dăm numele pentru a nu fi sancţionaţi.

De altfel, surse din interiorul secţiei ne-au anunţat că şeful Dumitrescu a făcut o prelucrare cu toţi procurorii din subordinea sa cărora le-a transmis să nu se mai obosească să găsească infracţiuni conexe celor de corupţie deoarece în România achiziţiile publice sunt făcute corect. Nu am reuşit să luăm legătura cu dl Dumitrescu pentru a comenta informaţia.

Palmaresul Iulianei Bendeac: 5 NUP-uri în 2012 şi vreo 6-7 anul acesta

Iuliana Bendeac, delegată ca şefă a Secţiei I Anticorupţie în locul lui Lucian Papici nu a demonstrat că are calităţile necesare unui şef pentru că nu are experienţă managerială, nu are performanţe profesionale, condiţii esenţiale pentru ocuparea unui astfel de post.

Iuliana Bendeac nu are o carieră remarcabilă. A făcut dosarul prin care a trimis-o în judecată pe Carmen Mladen de la Craiova şi a început urmărirea penală în dosarul ŞANTAJUL ANTENELOR, în care l-a pus sub învinuire DOAR pe Sorin Alexandrescu, după care a început tărăgănarea instrumentării dosarului.

Pentru că ancheta stagna, în calitate de şef de secţie, Lucian Papici (înlăturat ieri de procurorul Tiberiu Niţu) a delegat un procuror – pe Gheorghe Popovici- pentru a ajuta ancheta. Bendeac a plecat în concediu (trei săptămâni), şi pentru a nu tergiversa finalizarea dosarului, Popovici (care a renunţat la concediu) a continuat instrumentarea dosarului şi i-a pus sub urmărire penală pe Camelia şi Dan Voiculescu şi trusturile ANTENA şi Intact. De asemenea, tot Popovici a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată. După ce s-a întors din concediu, Bendeac s-a codit să semneze rechizitoriul. Avea obiecţii, spun sursele „RL“. Şi anume, câteva virgule!

Mai precizăm că sursele noastre ne-au relatat că Iuliana Bendeac nu a condus niciodată nici măcar un birou -cea mai mică structură dintr-un Parchet, a dat cinci neînceperi ale urmăririi penale şi a făcut trei declinări către alte instanţe în anul 2012, iar în 2013 are vreo 6-7 neînceperi ale urmăririi penale. Înainte a lucrat la Parchetul Tribunalului Bucureşti, unde nu a ieşit în evidenţă cu nici un rechizitoriu.

Până în prezent, trăgând linie, putem spune că Bendeac are un singur rechizitoriu de trimitere în judecată (cel al judecătoarei Carmen Mladen de la Craiova), precum şi punerea sub învinuire a lui Sorin Alexandrescu de la ANTENA GROUP TV (nu şi a lui Dan si Camelia Voiculescu şi nici a Antenelor, proceduri făcute de colegul ei , Gheorghe Popovici).

„RL“ a sunat-o de mai multe ori pe doamna Bendeac, dar ne-a închis mereu telefonul

Nu va fi nici o surpriză dacă Bendeac va determina “adormirea” secţiei I Anticorupţie a DNA. Aşa s-a întâmplat şi la secţia a II-a, unde a fost numit şef Claudiu Dumitrescu. Surse din interiorul secţiei ne-au precizat că Dumitrescu i-a adunat pe procurori din subordinea sa şi le-a spus să nu mai caute infracţiuni pe achiziţii publice pentru că ele NU EXISTĂ! Claudiu Dumitrescu nu a putut fi contactat, dar aşteptăm de la domnia sa un punct de vedere.

Palmaresul adjunctului Viorel Cerbu şi de ce a fost el numit adjunct

Viorel Cerbu chiar este un profesionist. A făcut dosarul judecătoarelor corupte de la Tribunalul Bucureşti şi al celei de la Curtea de Apel Bucureşti. Ar fi meritat şi funcţia de procuror şef DNA dacă ar fi fost mai puternic în faţa presiunilor politice sau de altă natură. Spre exemplu, în dosarul de corupţie al judecătoarei Gabriela Bârsan, după o campanie puternică de presă împotriva sa şi după ce anul trecut CEDO a hotărât că probele adunate la perchezitie trebuie anulate deoarece Bârsan a beneficiat de imunitate diplomatică (soţul ei este judecător CEDO), Viorel Cerbu NU a mai făcut nici un act procedural în acest dosar Un an nu a mişcat nici o hârtie (e adevărat că a făcut alte dosare, nu a stat degeaba). Nu a continuat instrumentarea, nu a pus nici soluţie în dosar pentru că s-a intimidat.

Probabil tot din cauza lipsei de rezistenţă la presiuni a acceptat să facă parte din comisia fostului ministru Mona Pivniceru, care l-a desemnat în unanimitate ca propunere pentru procuror general pe Tiberiu Niţu. Probabil, tot din cauza timidităţii nu a semnat protestul procurorilor DNA care cereau ca să fie desemnaţi şefi la această instituţie şi dintre procurorii DNA care au făcut rechizitorii grele cu demnitari şi au obţinut condamnarea acestora.

Olanda a reacţionat la interferenţele politicului în treburile Justiţiei

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a declarat, în contextul scandalului demiterii procurorului Lucian Papici (DNA) din funcţia de şef de secţie, că politicienii trebuie să se abţină de la comentarii şi interferenţe în politicile Procuraturii.

“Trebuie cu toţii să ne abţinem de la comentarii şi interferenţe în politicile Procuraturii. Independenţa şi profesionalismul Procuraturii sunt cruciale pentru a pune în aplicare statul de drept, faţă de care România s-a angajat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ca stat membru al UE, precum şi ca stat membru al Consiliului Europei. Această independenţă şi acest profesionalism pot doar să evolueze dacă sunt respectate de către noi toţi”, a declarat presei ambasadorul Olandei.

Celelalte ambasade la Bucureşti încă nu şi-au exprimat poziţia. De asemenea, a fost informată şi Comisia Europeană ca de altfel toate organismele UE.

Cele mai citite

Baia Mare: Un șofer cu o alcoolemie de aproape unu la mie în aerul expirat a fost urmărit și oprit de Poliția rutieră în...

Un şofer aflat în stare de ebrietate a fost oprit, sâmbătă, după o urmărire în trafic. Bărbatul, care conducea pe o stradă din municipiul...

Petrolul Ploiești, în dificultăți financiare. Ce datorii trebuie achitate?

Petrolul Ploiești, echipă aflată pe loc de play-off în Liga 1, se confruntă cu o situație financiară dificilă. Claudiu Tudor, președintele clubului, a dezvăluit...

Chemat să dea explicații! Ramin Rezaeian, convocat de comisia de etică după îmbrățișarea unei fane

Ramin Rezaeian (34 de ani), fundașul echipei Esteghlal și component al naționalei Iranului, a fost convocat de comisia de etică a Federației de Fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă